Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om 3:12-reglerna.
Regeringen har genomfört en rad reformer i syfte att stimulera företagandet i Sverige. 3:12-reglerna har länge varit föremål för politisk diskussion och regeringen har exempelvis sänkt löneuttagstaket från femton inkomstbasbelopp till tio inkomstbasbelopp samtidigt som bolagsskatten och arbetsgivar- och egenavgifterna sänkts.
I huvudsak handlar 3:12-reglerna om att förhindra ägare av fåmansbolag att omvandla tjänsteinkomster till kapitalinkomster. Med dagens lagstiftning innebär det att en person som är anställd i sitt eget företag först tjänsteinkomstbeskattas upp till ett visst tak, för att sedan kapitalbeskattas. Detta är inte rimligt och det finns även skillnader som kan ifrågasättas. Om en fåmansbolagsägare istället investerar i ett börsnoterat bolag så blir investeringen endast beskattad som inkomst av kapital.
Att ha olika beskattningssystem för ägare i ett mindre företag och för investerare i börsnoterade bolag motverkar entreprenörskap i Sverige. Det hör även till bilden att den som väljer att starta företag har ett väsentligt svagare skyddsnät än den som endast är anställd eller den som enbart är investerare. Det är därför viktigt att ta steg för att entreprenörer får tydliga incitament att starta och utveckla ägandet i företag och därför bör 3:12-reglerna förändras.