Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att undanröja rådande osäkerhet rörande klassificeringen i skattehänseende av de blandade boendeformerna inom äldreomsorgen.
I samband med den omstrukturering av äldreboenden som pågår just nu råder det förvirring om hur vissa byggnader som används för äldreomsorg ska klassificeras i skattehänseende. Frågan berör t.ex. servicehus som helt eller delvis är avsedda för äldreboende. Rättsläget är fortfarande oklart då Regeringsrätten inte lämnat prövningstillstånd för mål med anknytning till frågan om hur byggnader för äldreboende ska taxeras. Alltfler skattekontor runtom i landet anser att ny- eller ombyggda äldreboenden ska klassificeras som t.ex. hyreshusenheter, bostäder och lokaler. De klassas alltså inte som sådana specialbyggnader som ska vara fria från fastighetsskatt respektive fastighetsavgift.
Det är bra om vi kan uppnå en likadan tolkning i alla kommuner, men problemet kvarstår att man enligt lagen ska jämställa äldreboenden där man är mycket sjuk och vårdkrävande med att bo hemma på egen hand i egen lägenhet. Man drar gränsen vid om boendet har eget kontrakt eller inte, och idag har ju en del eget kontrakt på sina ålderdomshemsrum så det blir ändå väldigt ojämlikt.
Utskottet har tidigare uttalat att det är viktigt att regeringen påskyndar arbetet med att pröva vilka åtgärder som kan vara lämpliga för att undanröja all osäkerhet om hur äldreboenden ska klassificeras. Regeringen valde emellertid att inte ta upp frågan i samband med att den presenterade sitt förslag om en fastighetsavgift på bostäder hösten 2007. Det är enligt min mening beklagligt och oacceptabelt att det är upp till rättstillämpningen att bedöma om en byggnad ska klassificeras som vårdbyggnad, och därmed erhålla skattefriheten, eller inte. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag på lagregler som undanröjer den osäkerhet som i dag råder vad avser klassificeringen i skattehänseende av de blandade boendeformerna inom äldreomsorgen.