Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över SINK-skatten.
Alltfler svenskar väljer att bosätta sig utomlands. I dagsläget kan det vara bortåt 400 000 svenska medborgare som bor utomlands på hel- eller deltid. Dessa personer är en länk utåt för Sverige och en tillgång för att få impulser om vad som händer i vår omvärld. Det är ingen enhetlig grupp. Här finns allt från ungdomar som arbetar inom servicesektorn i Norge eller Storbritannien, pensionärer i Spanien eller Thailand, forskare i Tyskland och USA samt näringslivsmänniskor i Australien och Holland.
Sedan Sveriges EU-inträde har det blivit mycket lättare för svenskar att bo och verka i de olika europeiska länderna. Många krångliga regler som förhindrade fri rörlighet har undanröjts och detta märks också genom den ökade mängder svenskar utomlands. Dock finns det mycket kvar att göra för att alla som vill våga ta steget att flytta till ett annat EU-land.
För de många svenska pensionärer som bor i Spanien är tillämpningen av den så kallade SINK-skatten ett särskilt stort problem. Med många andra EU-länder, exempelvis Frankrike och Tyskland, så finns idag skatteavtal som reglerar den dubbelbeskattning som SINK-skatten innebär. Så är dock inte fallet med Spanien. I många fall får den enskilde pensionären ligga ute med stora summor skatt innan han eller hon vid årets slut kan få sin skatt reglerad.
Svenska staten bör driva på för att få till ett stånd ett nytt skatteavtal med Spanien där man ser över SINK-skattens effekter. Målet måste vara en harmonisering där svenska pensionärer som bor i ett annat EU-land från svenskt håll beskattas likvärdigt oavsett vilket land han eller hon bor i. I vårt gemensamma Europa skall det vara enkelt att bo och verka. Rörligheten måste underlättas.