Motion till riksdagen
2008/09:Sk276
av Birgitta Sellén och Sven Bergström (c)

Nedsatt skatt på syntetisk diesel


c465

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bevilja paradiesel förlängd dispens med nedsatt skatt.

Motivering

Marknaden för fordonsbränsle är i många delar en konservativ marknad. Den angelägna övergången till mera energieffektiva fordon, och från fossila drivmedel till drivmedel baserade på förnybara energikällor, är en långsam och trög process. I samband med att klimatfrågan fått allt starkare genomslag, priset på olja når nya rekordnivåer samt att miljöbilar och biodrivmedel blir allt vanligare – bl.a.i offentliga upphandlingar – så ökar även intresset för att hitta bättre bränslealternativ. Inte minst gäller detta för den dieseldrivna trafiken dit merparten av de ökade koldioxidutsläppen kan hänföras. I Sundsvall finns idag ett företag som tillverkar syntetisk diesel. Företaget heter Framtidsbränslen Sverige AB och har tidigare beviljats nedsatt skatt, s.k. pilotprojektdispens, för det alternativa drivmedlet som kallas paradiesel.

Syntetisk diesel är flytande paraffiner (kolväten) som idag tillverkas ur naturgas (s.k. GTL-diesel eller Gas-to-Liquids) men som inom tio år beräknas kunna tillverkas ur förgasad biomassa (s.k. BTL-diesel eller Biomass-to-Liquids). BTL-diesel tillhör den andra generationens biodrivmedel och har goda förutsättningar att kunna tillverkas kostnadseffektivt och därmed ersätta stora volymer av fossil diesel, främst i länder med riklig tillgång på biomassa.

Syntetisk diesel är fritt från föroreningar och ger mindre skadliga utsläpp än vanlig diesel mk 1. Den fungerar i befintliga dieselmotorer och är även fullt blandbar med vanlig diesel. På senare tid har flera rapporter bl.a. från Volvo och Concawe visat att syntetisk diesel från biomassa kan minska koldioxidutsläppen med upp till 90 % i hela tillverkningskedjan jämfört med fossil diesel, vilket är i samma nivå som biometanol och DME (dimetyleter).

Paradiesel är ett registrerat varumärke för ett bränsle huvudsakligen baserat på GTL-diesel. Detta kommer dock enligt uppgift att ersättas av BTL-diesel när sådant bränsle finns tillgängligt. Under tiden utvecklas paradieseln genom att blanda in olika biokomponenter för att göra det alltmer förnybart. Redan hösten 2008 kan detta bränsle vara förnybart till 25 %.

Paradiesel är fritt från svavel och aromater och andra giftiga ämnen som förekommer i konventionella fossila drivmedel. Utsläppen av koldioxid minskar med ca 10 %, partiklar minskar med ca 30 %, och hälsovådliga och cancerogena utsläpp minskar med mellan 40–90 % jämfört med vanlig mk 1-diesel. Målsättningen uppges vara att inom fem till tio år kunna erbjuda kunder paradiesel 100 i begränsad omfattning. Det är ren BTL-diesel framställd ur förnybara råvaror. Som råvara kan användas svartlut från massaindustrin, restprodukter från skogsindustrin och torv men även biologiskt avfall är på sikt möjligt.

Bland de som idag använder paradiesel kan nämnas Skanska, Banverket, Cramo, Lycksele kommun och Sundsvalls kommun där samtliga värdesätter den förbättring av arbetsmiljön som man åstadkommer genom att köra på paradiesel. Nyligen har SCA Transforest gått över till paradiesel för alla fordon vid hamnarna i Sundsvall och Umeå och blir därmed en av de största användarna av syntetisk diesel i Europa.

Syntetisk diesel med ökad grad av förnybarhet har en viktig roll att spela om merkostnaden kan anses rimlig. En acceptans av syntetisk diesel på den svenska marknaden är ett viktigt steg och kommer kraftigt att underlätta för olika andra aktörer, att få till stånd en tillverkning av syntetisk diesel ur svensk biomassa.

Paradiesel har som nämns ovan tidigare beviljats nedsatt skatt. Enligt vår mening är det angeläget med en fortsatt sådan nedsättning för att främja introduktionen på marknaden. I annat fall kommer bränslet att beskattas som vanlig mk l-diesel trots att det ger renare avgaser och bidrar till en bättre miljö.

Stockholm den 2 oktober 2008

Birgitta Sellén (c)

Sven Bergström (c)