Motion till riksdagen
2008/09:Sk267
av Maria Plass (m)

Samordning av företagens olika betalningar till staten


m1612

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förlänga uppbördstiden och samordna inbetalning av moms, arbetsgivaravgift och preliminärskatt så att de förskjuts med 18 dagar, förslagsvis för företag med en årsomsättning på upp till 40 miljoner kronor.

Motivering

Den 1 januari 2008 trädde lagen om förlängd redovisningsperiod och vissa andra mervärdesskattefrågor (proposition 2007/08:25) i kraft. Den handlar delvis om att redovisningsperioden för moms förlängs från en månad till tre månader för företag. Det innebär att företag med en omsättning på högst 40 miljoner kronor per år som tidigare har varit skyldiga att redovisa moms varje månad kan göra det kvartalsvis. Tanken är att det ska ge bättre likviditet för företagen och förenkla momsredovisningen.

Förslaget löser likviditetsproblemen för små företag kortsiktigt, men inte långsiktigt. Tyvärr har förslaget visat sig underlätta enbart för vissa.

Småföretagaren som tidigare betalade moms tolv gånger per år betalar nu fyra gånger. Det kan betyda förenklingar men löser inte problemet med en bra och långsiktig likviditet. Under två av tre månader får företagaren bättre likviditet men den tredje månaden är han eller hon vid ruta ett igen. Det innebär att den företagare som varje månad fått jaga krediter och se till att kunder betalar i tid tappar spänst i två månader och står den tredje månaden med samma problematik att betala in utan att ha pengarna. Det är här som småföretagen blir bank åt staten. Småföretagaren tvingas ta från sin privata ekonomi för att betala företagsmoms till staten, innan kunderna betalat. Kunden kan vara storföretag och kommuner som oftast utnyttjar tillfället att dra ut på betalningarna eftersom de tjänar ränta och sätter småföretagen i en stor beroendeställning. På detta sätt drabbas småföretagarens likviditet hårt. I värsta fall kan de likviditetsproblem som uppkommer när företag kläms mellan momsinbetalning och långa betalningstider leda till betalningsanmärkning, eller rentav konkurs.

Småföretagen behöver en löpande och fungerande likviditet där kassaflödet är en oerhört viktig faktor. Det borde bli enklare att samordna olika sorters betalningar och få ett bättre flöde i helheten.

Det viktigaste är att småföretagaren får sin betalning först innan staten får sin. För att ytterligare förstärka småföretagens likviditet och göra en viktig anpassning till deras kassaflöde vore det önskvärt att förlänga uppbördstiden och förskjuta inbetalning av moms, arbetsgivaravgift och preliminärskatt med 18 dagar. Det ska förslagsvis gälla för företag med en årsomsättning på upp till 40 miljoner kronor.

Det är viktigt att vi har ett småföretagarperspektiv i arbetet när det gäller förändrade skatter för företag. I längden handlar det om att göra det mer lönsamt och enkelt att driva företag. Det är något som både företagen och samhället tjänar på.

Stockholm den 30 september 2008

Maria Plass (m)