Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga ett införande av riskkapitalavdrag.
Det är av oerhörd vikt att små och medelstora företag får den ekonomiska hjälp de behöver för att kunna starta upp eller gå in i en ny tillväxtfas. Idag utgör ofta banklån entreprenörernas finansieringsmöjlighet. Andra möjligheter är att använda privata sparmedel eller söka lån från släkt och vänner. Det finns dock något som kallas för affärsänglar, som kan definieras som en privatperson som investerar kapital i och tillför affärsmässig kunskap till onoterade företag med tillväxtpotential. Oftast är denna affärsängel någon med erfarenhet och kunskap om företagande som genom att tillföra kapital, kompetens, engagemang och sitt nätverk hjälper företag att utvecklas. Det finns även riskkapitalbolag vars uppgift är att förse entreprenörer och företagsledningar med rätt resurser, rätt incitament och rätt kunskap när deras företag befinner sig i kritiska utvecklingsskeden. Det finns också finansiella institutioner (som exempelvis aktiefonder, försäkringsbolag och pensionsstiftelser) som är storägare i de flesta börsbolag. Oftast undviker dock institutionerna direktägande i onoterade företag. Möjlighet finns dock för dem att allokera pengar till onoterade företag, via riskkapitalbolagens fonder.
Problemet som finns idag är tyvärr att få personer använder pengarna som finns i nystartade bolag. Risken är för hög och det finns för lite incitament. Om vi kan få fler privatpersoner med eget kapital att gå in och stödja entreprenörer och fler riskkapitalbolag, med erfarenhet, kontakter och kapital, kan fler entreprenörer få det stöd som krävs för att kunna uppfylla sina drömmar och livsprojekt. Ett avdrag på inkomstskatten för investeringar i eget eller närståendes företag, ett så kallat riskkapitalavdrag, skulle kunna vara en lösning. Storbritannien, och många andra länder, har exempelvis infört olika system med riskkapitalavdrag för privatpersoner som investerar i onoterade bolag. Enligt en undersökning gjord av SEB tror drygt 70 procent av tillfrågade småföretagare att det skulle bli fler investeringar i unga växande bolag om regeringen tillför ett riskkapitalavdrag. Regeringen bör därför se över möjligheten att införa ett avdrag för riskkapital till nystartade företag.