Motion till riksdagen
2008/09:Sk262
av Anna König Jerlmyr och Hillevi Engström (m)

Förändrade momssatser för konstentreprenörer


m1551

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör se över momssatserna för konstförsäljning.

Motivering

Den kreativa sektorns betydelse för den ekonomiska tillväxten inom Sverige och EU har ökat i omfattning. En studie beställd av EU-kommissionen visar att kultursektorns tillväxt har varit högre än andra delar av den europeiska ekonomin; omsättningsmässigt överträffar kulturen numera livsmedels- och bilindustrierna. Kulturen har befäst sin betydelse för svensk ekonomi, den skapar arbetstillfällen och utgör därför en kreativ motor för ekonomin.

Enligt EU-kommissionen utgör kultursatsningar en sund investeringssyn, men vissa problem föreligger dock. Trots kulturens ökade ekonomiska betydelse är det få kulturarbetare som kan försörja sig genom sin verksamhet. Många av dem är beroende av olika former av bidrag, och många tvingas därför till någon form av deltidsarbete på sidan av för att klara sin försörjning.

Många kulturarbetare ser sig tyvärr inte som potentiella företagare. Samma sak gäller för många etablerade konstnärer som inte ser sig själva som företagare. Det bör inte finnas något motsatsförhållande mellan entreprenörskap och kreativitet. Därför är alliansregeringens ambition att knyta samman kulturfrågorna med näringsfrågorna ett viktigt steg i rätt riktning. På så sätt hoppas man öka entreprenörskapet inom kultursektorn. Dock föreligger vissa hinder som försvårar föreningen mellan kulturarbete och entreprenörskap. Ett av hindren är momssatsen för försäljning av konst.

Dagens regelverk för momssättning inom kultursektorn är ofta svårbegripligt och nyckfullt. En konstnär med en årsomsättning understigande 300 000 kr är momsbefriad. Om årsomsättningen i egen regi överstiger 300 000 utgår är momssatsen 12 %, men om försäljningen sker via ett galleri uppgår momsen till 25 %. Således är en harmonisering av momssatserna önskvärd för denna typ av affärsverksamhet.

Alliansregeringen har tillsatt en kulturutredning vars uppgift är att se över kulturens villkor. Detta var ett efterlängtat initiativ eftersom den nuvarande kulturpolitiken är över 30 år gammal. Det är även välkommet att utredningen har ålagts att undersöka möjligheterna till stärkta band mellan kultur och näringsliv, t.ex. genom kultursponsring.

Därför vore det angeläget att underlätta företagarvillkoren inom kultursektorn genom att förändra momssatserna för konstförsäljning.

Stockholm den 2 oktober 2008

Anna König Jerlmyr (m)

Hillevi Engström (m)