Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjliggörande av s.k. vinstandelslån i fåmansföretag.
Många företagare vittnar om svårigheterna att finna kapital för att investera och satsa på tillväxt. Fonder och riskkapitalbolag når inte ända fram till många av landets små och medelstora företag.
Avskaffandet av förmögenhetsskatten kommer att underlätta kapitalanskaffningen för små och medelstora företag. När fler personer har pengar i Sverige ökar kontaktytorna för investeringar i små och medelstora företag, vilket innebär att möjligheter till investeringar i dessa företag då kommer att öka.
En del entreprenörer är dock så angelägna om att behålla kontrollen över sin idé att de är tveksamma till att ta in externt kapital, som är förbundet med ägande i företaget. Dessa entreprenörer avstår hellre från investeringskapital än att förlora majoriteten av sitt ägande i företaget.
Det finns dock en bra lösning för att entreprenör skall kunna ta in externt kapital utan att minska sin ägarandel i företaget. Genom ett så kallat vinstandelslån kan investerare och entreprenör komma överens om att en andel, ränta, av avkastningen från en ny investering går till investeraren. Detta är en vanlig metod att ta in kapital till nya företag i till exempel USA.
I Sverige är dock vinstandelslån i praktiken omöjliga att genomföra eftersom de så kallade fåmansbolagsreglerna omöjliggör för företag att dra av kostnaden för räntan på vinstandelslån om investeraren är engagerad i företaget, exempelvis genom att sitta i styrelsen. Det är därför angeläget med en översyn av diskriminerande stoppregler mot fåmansföretag i syfte att möjliggöra vinstandelslån.