Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att omförhandla skatteavtalet mellan Sverige och Danmark.
Kontakterna över Öresund har utvecklats kraftigt sedan bron byggdes. I dag pendlar ca 20 000 personer dagligen mellan Sverige och Danmark. Samtidigt växer samarbetet mellan företag och universitet på respektive sidor om Öresund. Den kraft och dynamik som finns i Öresundsregionen driver utvecklingen, men samtidigt finns olika slags hinder som bromsar.
I Norden gäller gränsgångarreglerna, som i princip innebär att skatt tas ut där man är bosatt, men med Danmark och Sverige som viktiga undantag. I ett skatteavtal 1997 infördes grundprincipen att personer som arbetspendlar mellan Danmark och Sverige ska beskattas i det land, där de arbetar. I takt med att arbetspendlingen kraftigt ökade i riktning från Sverige till Danmark blev allt fler uppmärksamma på att de skånska kommunerna förlorar skatteintäkter. De förlorar allt större skatteintäkter för varje år som arbetspendlingen ökar. Det är betydligt fler människor som bor i Sverige och arbetar i Danmark än tvärtom. De skånska kommunerna har därför stora utlägg för social service men inte motsvarande skatteinkomster. Därför ingick den socialdemokratiska regeringen ett nytt avtal med Danmark 2003, ett avtal som skulle ge hemkommunerna kompensation för förlorade arbetsintäkter.
Även det nya avtalet visade sig dock innehålla stora brister. Avtalet innehåller så många viktiga undantag att Sverige och Skåne förlorar avsevärda skatteintäkter. I avtalet undantas landstingsskatten, offentliganställdas löner samt inkomster under cirka 190 000 svenska kronor. Sverige får med andra ord inte alls full kompensation för uteblivna skatteintäkter. I år är förlusten på grund av utebliven kompensation en halv miljard kronor och 2011 beräknas förlusten uppgå till 1,2 miljarder kronor, enligt Öresundsinstitutets analys (sept. 2008). Enligt samma källa betalar Danmark endast en kompensation till Sverige som motsvarar 8,3 procent av den lön som svenska pendlare tjänar i Danmark. Sverige däremot betalar en kompensation till Danmark på 21 procent av den lön som danska pendlare tjänar i Sverige. Dessutom går skatteöverföringen till Sverige in i det generella skatteutjämningssystemet. De skånska kommunerna och Region Skåne får därmed ännu mindre kompensation för servicekostnader till invånare med arbete i Danmark.
Bland arbetspendlarna själva uppfattas skattereglerna som ett stort hinder för bättre Öresundsintegration, enligt en enkät utförd av föreningen Öresundsborger (Öresundsborger Survey 2008). Förutom den ekonomiska aspekten finns det naturligtvis också en risk för att negativa attityder kan vändas mot arbetspendlarna som inte betalar skatt i hemkommunen. En sådan utveckling skulle gå på tvärtemot den ökade öppenhet som många hoppas på i Öresundsregionen.