Motion till riksdagen
2008/09:Sk202
av Magdalena Andersson och Jan-Evert Rådhström (m)

Avdragsrätt för stöd till den ideella sektorn


m1029

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avdragsrätt för gåvor för att stärka den ideella sektorn.

Motivering

Ideella insatser har blivit ett allt vanligare inslag i välfärden. Allt fler människor vill ta ett personligt ansvar. Det är bra på flera sätt; både för mottagare av insatserna, men också för de människor som är frivilligarbetare och därmed bidrar till en bättre livssituation för andra. En stor del av Sveriges befolkning deltar aktivt i frivilligt engagemang för andra människors bästa. Det är ett brett spektrum alltifrån engagemang i idrottsklubbar till olika insatser för medmänniskor som kommit utanför gemenskapen. Åtskilliga är de uppdrag som utförs på skuggsidan i vårt land. Detta frivilliga engagemang skapar trygghet och välfärd för många som annars skulle hamna i utanförskap. De personer som lägger ned kraft, tid och pengar för andras väl ska tas till vara och uppmuntras.

En ideell insats kan också vara en väg in på arbetsmarknaden – först volontär sedan karriär. Man bli en del av samhällsgemenskapen och risken att hamna i utanförskap minskar.

Åtskilliga är de ekonomiska bidragen från enskilda givare till ideella sektorn. Den frivilliga hjälpverksamheten i ideella föreningars regi bidrar till stor del till att lindra nöd och elände på många håll där de offentliga insatserna inte räcker till.

All denna kraft kan inte nog uppskattas. Därför måste vi bli bättre på att ta till vara och uppmuntra dem som väljer att ge av sin tid och sina pengar. De frivilliga insamlingarna i vårt land uppgår till betydande belopp och sedan 1996 har givandet mer än fördubblats.

Det räcker inte med uppmuntrande ord om att de olika frivilligorganisationerna gör ett hedervärt arbete. Det handlar också om att ge dem möjligheter att fortsätta verka och samtidigt skapa incitament att få fler att vilje ge av sin kraft, sin tid och sina pengar.

Ett avdrag för gåvor till ideella organisationer är ett viktigt steg i en sådan ambition. Att Sverige dessutom står nästan helt ensamt om att inte ha en sådan möjlighet gör frågan än mer angelägen. Av 17 undersökta EU-länder är Sverige ensamt tillsammans med Slovakien om att inte ha något avdrag.

Det finns många länder runt om i världen som vi kan hämta inspiration ifrån. Gemensamt för många är att en särskild instans godkänner de organisationer som får ta emot avdragsgilla gåvor. För att godkännas ska organisationerna uppfylla vissa krav, exempelvis att ha ett undervisningssyfte, socialt syfte, ett vetenskapligt eller kulturellt syfte. De kan också verka för djurskydd och miljömässiga ändamål. Dessutom ska alla organisationerna vara icke-kommersiella. De flesta länder har också en undre och en övre gräns för att givandet ska ge möjlighet till avdrag.

Det bör därför snarast utredas möjlighet till att införa avdragsrätt för gåvor för enskilda givare till organisationer som är godkända och driver en ideell verksamhet. Därutöver bör liknande avdragsmöjligheter för företag ses över.

Stockholm den 15 september 2008

Magdalena Andersson (m)

Jan-Evert Rådhström (m)