Riksdagen avslår regeringens proposition 2008/09:7 Kraftfullare nedsättning av socialavgifter för unga.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om mer träffsäkra åtgärder för att uppmuntra företag att anställa arbetslösa ungdomar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hållbara pensioner och om ålderspensionsavgifterna.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om uppföljning.
Regeringen föreslår att den nuvarande nedsättningen av socialavgifter för personer mellan 18 och 24 år utvidgas till att omfatta ytterligare åldersgrupper. De nya åldersgrupperna som föreslås avser dels personer under 18 år, dels personer som vid årets ingång har fyllt 25 men inte 26 år. De nya lägre avgifterna föreslås uppgå till hela ålderspensionsavgiften samt en fjärdedel av de övriga avgifterna. För de nya åldersgrupperna innebär förslagen en sammanlagd sänkning med 16,93 procentenheter av arbetsgivaravgifterna och 15,64 procentenheter av egenavgifterna.
Inom ramen för socialavgifterna har den borgerliga regeringen redan genomfört och föreslagit en lång rad förändringar som har ökat krånglet och minskat effektiviteten. Regeringen har försökt att införa en modell med differentierade avgifter beroende på vilken bransch företaget var verksam inom. Detta misslyckades regeringen med. I stället väljer regeringen nu att utvidga den åldersdifferentiering av avgiften som infördes år 2008. Regeringens Finanspolitiska råd och Riksrevisionen anser att nedsatta socialavgifter för olika åldersgrupper är ett ineffektivt sätt att öka sysselsättningen. TCO och Saco har pekat på att de nedsatta socialavgifterna för unga bara skapar dödviktseffekter. Man menar bl.a. att generella stöd av det slag som föreslås medför avsevärda dödviktseffekter eftersom även de arbetsgivare som skulle ha anställt utan subvention får del av stödet. Därför är inte förslaget resurseffektivt. Vi socialdemokrater avvisar detta förslag och menar att även den tidigare nedsättningen för vissa åldersgrupper bör avskaffas.
När konjunkturen viker är det unga som direkt får det tuffare att få jobb. Ungdomsarbetslösheten är redan i dag hög. Regeringen möter detta genom att sänka arbetsgivaravgiften för alla företag som redan har ungdomar anställda. Det ger en subvention till företag som redan har många unga anställda, men det innebär knappast nya jobb för unga arbetslösa. Vi vill i stället uppmuntra företag att anställa arbetslösa unga. Därför har vi socialdemokrater i höstens budgetmotion föreslagit ett riktat avdrag för alla som anställer en arbetslös ung person. Förslaget innebär en skattereduktion som motsvarar arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös 20–25-åring.
När arbetslöshet drabbar yngre kan det få förödande konsekvenser. Unga människor är särskilt sårbara. Utan arbetslivserfarenhet krymper inte bara chansen för dem att få ett arbete senare. Det blir en ond cirkel av bristande motivation, försämrad självkänsla och mindre hopp om framtiden. Forskning visar dessutom att ett fördröjt eller ett misslyckat inträde på arbetsmarknaden tycks ha konsekvenser som är bestående längs med hela livet.
Det råder inga tvivel om att det behövs kraftfulla och särskilt inriktade åtgärder för den grupp yngre som står långt ifrån den reguljära arbetsmarknaden. Men regeringens nedsättning av socialavgifter för ungdomar är inte svaret på detta. Risken med att lågprissätta unga människor är att företag med en redan stor personalomsättning använder den minskade socialavgiften till att anställa ungdomar som utan svårigheter kan få jobb. Först och främst behöver åtgärderna riktas direkt till de unga. Som LO tidigare understrukit i sitt remissvar på regeringens första nedsättning av socialavgifter för unga, finns en djupare problematik som inte nedsänkta socialavgifter förmår komma åt nämligen ”ett matchningsproblem där de yngres utbildning inte passar för arbetsmarknadens krav”.
I stället för att förslaget ska några ge större sysselsättningseffekter finns det rentav de som menat att det leder till tydliga undanträngningseffekter.
En grundläggande princip bakom pensionssystemet är att varje intjänad pensionsrättighet skall motsvaras av en beslutad och inbetald avgift av en mot rättigheten svarande storlek. Om detta villkor bryts kan inte systemet garantera sin långsiktiga hållbarhet finansiellt. Ålderspensionsavgiften kan således inte reduceras. Vi noterar också att regeringen konstaterar att den utvidgade nedsättningen inte kan innebära att de totala socialavgifterna kan understiga 10,21 procent, det vill säga vad som ska betalas i ålderspensionsavgift. När regeringen nu utvidgar nedsättningen av socialavgifter för unga personer är det naturligtvis oerhört viktigt att fortsätta följa de principer som slogs fast i samband med pensionsöverenskommelsen. Det gäller då också att livsinkomstprincipen ska gälla. Detta för att upprätthålla såväl principerna i pensionssystemet som medborgarnas förtroende för hållbara pensioner.
Om regeringen fullföljer sin utvidgning av nedsättning av socialavgifterna för ungdomar, förutsätter vi socialdemokrater att regeringen nogsamt följer upp effekterna av nedsättningen. Regeringen bör återkomma till riksdagen med en uppföljning av om man uppnått de effekter som avsågs med förslaget, rörande reella effekter i förhållande till syftet att underlätta för fler ungdomars inträde på arbetsmarknaden.