Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna till hur synskadade kan få en kvalificerad rehabilitering.
Synskadade har svårt att finna och få ett arbete. Enligt den rapport som Arbetslivsinstitutet lämnade till regeringen 2007 har endast 41 procent av personer med synskada ett arbete.
Endast 16 procent av synskadade som sökte arbete hos Arbetsförmedlingen under 2007 fick en anställning.
För dem som blir synskadade i vuxen ålder är utslagningen från arbetsmarknaden betydande.
En av orsakerna till det stora utanförskapet är att det saknas en kvalificerad rehabilitering som kan stärka synskadade inför de krav som finns på arbetsmarknaden. Landstingens syncentraler, som är den enda resursen för rehabilitering av personer med synskada, har inte kapacitet eller kompetens för att ge arbetslivsinriktad rehabilitering. De uppfattar sig inte heller ha detta ansvar.
De insatser som görs inom Arbetsförmedlingens avdelning rehabilitering till arbete är också alltför otillräckliga för att uppfylla de behov som synskadade har.
Arbetsmarknaden ställer stora krav på den enskildes kompetens och utan en sammanhållen arbetslivsinriktad rehabilitering utestängs många synskadade från arbetsmarknaden och får leva på bidrag.
Regeringen bör se över möjligheten att utreda hur synskadade ska få en kvalificerad arbetslivsinriktad rehabilitering och vilken myndighet som ska ha ansvar för den.