Motion till riksdagen
2008/09:Sf361
av Per Svedberg och Ann-Kristine Johansson (s)

Socialstyrelsens rekommendationer om sjukskrivningslängd


s49028

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över och utreda vem som ska ansvara för bedömningen av sjukskrivning och sjukskrivningstid och var ansvaret ska ligga.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över läkarnas förutsättningar att göra adekvata bedömningar när behovet av sjukskrivningar ska avgöras.

Motivering

En olycklig utveckling som har formats under senare år genom politiska beslut är bedömningen av människors arbetsförmåga. Idag är det Försäkringskassans förtroendeläkare som bedömer och rekommenderar om sjukskrivning och lämplig sjukskrivningstid, en läkare som befinner sig långt ifrån den sjuke. Den som är sjuk och den sjukes läkare träffas, den sjuke blir undersökt och läkaren bedömer arbetsförmågan utifrån undersökningen av patientens behov av sjukskrivning, men läkaren har enligt det nya systemet inte längre förtroendet att avgöra rätten till sjukskrivning och eventuell sjukskrivningstid. Inte heller patientens eget omdöme och bedömningsförmåga av sin sjukdom tillmäts något större värde.

Ansvaret ligger nu på Försäkringskassan särskilda förtroendeläkare som utan att träffa den sjuke skall avgöra om denne har rätt till sjukskrivning eller ej.

Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag nu utfärdat rekommendationer på lämplig sjukskrivningstid för olika sjukdomar. Några läkare har välkomnat detta som ett stöd medan majoriteten av oss har varit kritiska.

En slutsats och tolkning av utvecklingen blir att den svenska läkarkåren, men många års utbildning och praktik, inte har tillräckliga kunskaper att avgöra enskilda människors arbetsförmåga. Det gör man idag bättre genom administrativa beslut och genom rekommendationer från Socialstyrelsen.

Som vi ser det är det inte möjligt att på avstånd bedöma enskilda individers behov av sjukskrivning i olika sjukskrivningssituationer. Dels är vi olika fysiskt och psykiskt formade, dels skiftar människors livssituationer. Den som har en unik möjlighet att bedöma detta är den undersökande läkaren. Om något brister är det här man ska stärka resurserna.

Försäkringskassan har ett ansvar för försäkringen enligt lagen och att Försäkringskassan givetvis bör ha ett slutligt avgörande. Vi anser ändå att den kontroll Försäkringskassan anser sig behöva göra för att kunna uppfylla sitt ansvar i första hand skall göras i kontakt med den vårdande läkaren. Behövs det ytterligare en läkarbedömning bör den göras vid den aktuella vårdcentral där patienten vårdas.

Människan måste alltid sättas främst. Våra försäkringssystem är ett medel för att tillgodose dem som av olika orsaker, i olika skeden i livet, behöver stöd. Det kan handla om ekonomiska eller vårdande insatser i syfte till ökad hälsa och skapa ett bra liv. Det är därför angeläget att regeringen ser över och utreder vem och var ansvaret skall ligga vid bedömningen av sjukskrivning och sjukskrivningstid.

Stockholm den 2 oktober 2008

Per Svedberg (s)

Ann-Kristine Johansson (s)