Motion till riksdagen
2008/09:Sf341
av Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

Det kommunala vårdnadsbidraget


kd618

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör låta utreda om kommunerna själva kan bestämma hur högt taket i vårdnadsbidraget ska vara.

Motivering

Den 1 juli 2008 blev det möjligt för kommunerna att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag. Med vårdnadsbidraget får föräldrarna möjlighet att välja en annan omsorgsform än de som idag är offentligt finansierade. Föräldrarna får själva en större möjlighet att skapa en vardag som är bra och fungerar för deras barn och familjen i stort. Även om många barn trivs och mår bra i förskola eller i familjedaghem så gäller det inte alla. Det finns barn som av olika skäl inte kan eller vill börja i förskolan. Det kan handla om barn som utvecklas sent eller som är extra infektionskänsliga. Genom vårdnadsbidraget kan dessa barn få möjlighet att vara hemma lite längre.

Hittills har ett sjuttiotal kommuner redan fattat beslut om att införa ett vårdnadsbidrag, och i ytterligare 54 kommuner är ett beslut på gång. Mycket talar för att över hälften av landets kommuner inom ett år kommer att ha infört ett vårdnadsbidrag.

Införandet av vårdnadsbidraget har mött starkt motstånd. Kritikerna har inte precis haft valfrihet eller anpassning till familjens egna behov som ledstjärna. Det har varit lite som Henry Ford sa om sina T-Fordar: ”Man får välja vilken färg man vill, bara man väljer svart.” Det var den färg som Fordfabriken kunde erbjuda.

Men vårdnadsbidraget ökar rättvisan mellan familjer. Det offentliga har under många år subventionerat vissa typer av omsorg för barnen. En förskoleplats kostar till exempel i genomsnitt drygt 100 000 kronor per år, men de familjer som själva ordnat omsorgen om barnen har stått helt utan stöd. Nu kan också familjer som väljer att själva ta hand om sina barn få kommunal ersättning. Kommunens ansvar för samtliga barn i aktuell ålder blir mer likvärdigt när samtliga familjer får kommunalt stöd, oavsett vilken form av barnomsorg de väljer.

Vårdnadsbidraget är på max 3 000 kronor per barn och månad. Det är bra, men det borde vara möjligt, för de kommuner som vill det, att höja taket i ersättningen. Regeringen borde låta utreda om kommunerna själva kan bestämma hur högt taket i vårdnadsbidraget ska vara. Ett högre belopp skulle ge föräldrarna större möjlighet att stanna hemma med sina barn. Golvet i taket skulle dock fortsättningsvis ligga kvar på 3 000 kronor.

Vårdnadsbidraget gör det möjligt för föräldrar att umgås mer med sina barn, oavsett hur mycket eller lite de jobbar, oavsett om de är rika eller fattiga, oavsett var de bor, oavsett om det finns en eller två föräldrar i vardagen. Större valfrihet för kommunerna skulle göra det möjligt för fler småbarnsfamiljer att tillbringa mer tid med barnen. Det bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2008

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)