Motion till riksdagen
2008/09:Sf340
av Anne Ludvigsson m.fl. (s)

Delad och individuell föräldraförsäkring


s38031

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen.

Motivering

Den viktigaste jämställdhetsfrågan i Sverige idag är kvinnors och mäns möjligheter att förena familjeliv med yrkesliv, politiskt engagemang och andra intressen.

Nuvarande föräldraförsäkring är världens mest generösa, men den konserverar förlegade könsroller. Det finns tre övergripande skäl för en individualiserad föräldraförsäkring.

För det första:

Barns rätt till båda sina föräldrar. Pappor som tidigt tar ut ”sina” månader av föräldraförsäkringen upptäcker att omvårdnad av barn inte är någon medfödd kunskap som kvinnor har utan någonting man lär sig. Det blir också naturligt för dessa pappor att ha en nära kontakt med sina barn och att ta ett delat ansvar under barnets hela uppväxt.

För det andra:

En jämställd arbetsmarknad där kvinnor och män kan delta i arbetslivet på lika villkor.

Kvinnor riskerar att av arbetsgivare bli betraktade som ”mammor” och därmed huvudansvariga för hem och familj, vård av sjukt barn m.m. och inte lönsamma att satsa på. Detta medför att kvinnor hamnar i underläge gentemot män när det gäller lön och karriärmöjligheter. Höga krav i arbetslivet gör det extra svårt att kombinera arbete och familj för småbarnsföräldrar. Många kvinnor går idag ner till deltid efter att de fått barn, vilket medför ekonomiska konsekvenser under resten av livet.

Föräldraförsäkringen har fyllt trettio år och var tänkt att delas lika mellan föräldrarna, vilket tyvärr har visat sig inte alls ha blivit fallet. Av dagens fäder tar cirka 20 procent ut sina föräldradagar.

För det tredje:

Hushålla och ta vara på samhällsresurser. Kvinnors utbildning och arbetsinsats behövs på arbetsmarknaden. Om utbildningen kommer till användning är detta en god investering.

S-kvinnor har länge drivit frågan om fler pappamånader och tredelad föräldraförsäkring för att på sikt göra föräldraledigheten helt individuell och delas lika mellan föräldrarna.

Vi kan inte längre acceptera att föräldraförsäkringen konserverar gamla könsroller. För barnens skull, samhällsekonomins skull och för att få jämställdhet på arbetsmarknaden måste föräldraförsäkringen få ett jämnare uttag mellan båda föräldrarna.

Ett första steg är en tredelning av föräldraförsäkringen, en tredjedel för mamman, en tredjedel för pappan och en tredjedel att dela på.

Stockholm den 2 oktober 2008

Anne Ludvigsson (s)

Carina Hägg (s)

Carina Ohlsson (s)