Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetsgivares ansvar för att betala semesterlön till föräldralediga.
Idag måste arbetsgivaren betala semesterlön till en arbetstagare som går på föräldraledighet. För ledighet med föräldrapenning vid barns födelse gäller att 120 dagar är semesterlönegrundande eller 180 dagar för ensamstående. Semesterlön till föräldralediga grundar sig på den lön de hade innan de började ta ut föräldrapenning.
Att en anställd går på föräldraledighet medför alltså inte bara kostnader i form av att företaget måste hitta en vikarie med de kostnader som det innebär, utan också genom att semesterlön måste betalas ut till den som är på föräldraledighet.
Genom denna regel ökar företagets kostnader då semesterlön ska betalas till två personer på samma tjänst, dels till den föräldralediga, dels till vikarien.
Frågan har också en jämställdhetsaspekt. Eftersom huvuddelen av föräldraledigheten tas ut av kvinnor riskerar de att utsättas för diskriminering vid ett anställningsförfarande då det för arbetsgivaren innebär en extra utgift i form av dubbel semesterlön när en anställd går på föräldraledighet.
För att minska företagens kostnad när en anställd tar ut föräldraledighet och för att minska risken för könsdiskriminering, anser vi att regelverket bör ses över så att företagen slipper stå för semesterlön under föräldraledigheten. Åtminstone bör mindre företag slippa denna extra utgift. Semesterlönen bör istället utbetalas och finansieras av Försäkringskassan. Kostnaden för reformen beräknas uppgå till mellan 300 och 400 miljoner kronor om den omfattar företag med färre än tio anställda.
Vi anser att regeringen bör utreda möjligheten och effekten av att låta Försäkringskassan stå för utbetalningen och finansieringen av semesterlönen till föräldralediga. Regeringen bör ges det tillkänna.