Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa särskild föräldrapenning för ensamstående.
Den förälder som har ensam vårdnad om ett barn är extra sårbar. Ensamstående vårdnadshavare kan också bli sjuka, en allvarlig sjukdom eller ett vanligt ryggskott kan göra det svårt att ta hand om barn. Det rådande regelverket tillåter inte ensamstående vårdnadshavare att tillfälligt överlåta föräldrapenning till någon annan, en möjlighet som finns för alla familjer med två vårdnadshavare. Detta missgynnar inte bara föräldrarna utan drabbar framför allt barnen.
Detta är en avsevärd skillnad i förhållande till förälder som delar föräldraskapet med någon annan. Blir den föräldraledige sjuk kan den andre föräldern ta över vården med tillfällig föräldrapenning. Skulle denne förälder i sin tur vilja kan han eller hon överlåta det på någon annan som då kan få tillfällig föräldrapenning i stället.
Ensamförälder som själv blir sjuk under föräldraledigheten blir därmed hänvisad till att efter bästa förmåga lösa situationen själv. Det innebär en stor ekonomisk otrygghet och ett inbyggt beroende av andra människors välvilja. Det som samhället har ett generellt stödsystem för när det gäller två föräldrar finns med andra ord inte alls för ensamföräldrar. I Sverige lever ca 160 000 barn med en förälder som har ensam vårdnad. Miljöpartiet anser att dessa barns rätt måste likställas de barns som har två föräldrar.
Frågan har uppmärksammats av Föräldraförsäkringsutredningen (2005:73). Den utredningen gjordes med utgångspunkt i att föräldraförsäkringen skall verka för barnets bästa och bidra till en ökad jämställdhet mellan könen. Miljöpartiet anser att det är en viktig ambition för föräldrapolitiken.
Utredningen föreslog att ”en annan försäkrad som avstår från förvärvsarbete får vårda ett barn istället för föräldern och beviljas ersättning i form av särskild föräldrapenning”. Miljöpartiet anser att denna lagändring snarast bör genomföras. Vi vill också ta bort regeln om att barnet måste vara äldre än åtta månader (240 dagar) innan föräldrapenning kan överlåtas eller innan tillfällig föräldrapenning kan ges.
Åtgärden beräknas kosta 10 miljoner kronor per år vilket är en relativt liten statlig utgift samtidigt som det ger stora förbättringar för ensamföräldrar.
Miljöpartiet de gröna har i sitt budgetalternativ avsatt pengar för denna angelägna reform.