Motion till riksdagen
2008/09:Sf301
av Berit Andnor m.fl. (s)

Överlåtelse av föräldrapenning


s38017

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten för en ensamstående förälder att överlåta föräldrapenning.

Motivering

I Sverige lever ca 160 000 barn med en förälder som har ensam vårdnad om dem. Ensamstående föräldrar blir också sjuka. Det kan handla om en allvarlig sjukdom, men även enkla åkommor som ett vanligt ryggskott eller influensa kan göra det svårt för dem att ta hand om barnen. I en familj med två föräldrar kan tillsynen av småbarn under sjukdom lösas genom att den andra föräldern tar föräldrapenning. Det är också möjligt att överlåta föräldrapenningen till en tredje part, kanske en närstående mor- eller farförälder. Det är en bra och självklar lösning, som gör att familjen kan släppa ett orosmoment.

Men denna enkla lösning gäller inte ensamstående föräldrar. Den som ensam har vårdnaden om barn kan inte tillfälligt överlåta sin föräldrapenning till en närstående person, oavsett hur allvarlig sjukdomen är. Ensamföräldrar har ofta skapat starka nätverk kring sina barn, men vänner och familj kan inte lämna sina arbeten och vara utan ekonomisk ersättning för att kunna hjälpa till med barnen.

Detta missgynnar inte bara de ensamstående föräldrarna, utan framför allt deras barn, som inte har samma rätt till omsorg och tillsyn som barn med två föräldrar. Man kan även befara att oron över tillsynen negativt påverkar tillfrisknandet för den sjuka föräldern.

Det orimliga i olika regler för dem med ensam vårdnad och dem med gemensam vårdnad har uppmärksammats tidigare, inte minst i en statlig utredning (SOU 2005:73). Det är angeläget att reglerna för överlåtelse av föräldrapenning snarast ändras så att diskriminering av ensamstående föräldrar upphör.

Stockholm den 29 september 2008

Berit Andnor (s)

Gunnar Sandberg (s)

Laila Bjurling (s)

Marie Nordén (s)