Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av regelverket för karensdagar vid sjukskrivning, så att människor som jobbar inom vissa sektorer eller tvingas ha olika arbetsgivare inte får sämre socialt skyddsnät än andra.
Regelverk i sjukförsäkringen gör att effekterna slår hårdare mot olika yrkesgrupper när det gäller karensdagar. Det gäller också för dem som tvingas ha flera olika anställningar för att kunna försörja sig. Personal inom omsorgen riskerar i högre utsträckning än andra att bli sjuka och smittade av andra genom sina arbeten. Om till exempel vinterkräksjukan bryter ut på ett äldreboende får inga utomstående komma in på grund av smittorisken, men personalen har inget val. Inom barnomsorgen är förkylningar, streptokocker och ögoninfektioner vanliga. En anställd kan drabbas av sjukskrivning ett flertal gånger under en kortare period, vilket innebär stora ekonomiska konsekvenser för den enskilde.
En annan effekt är att de som av olika skäl tvingas att ha flera deltidsanställningar kommer i kläm. Det finns inga regler för samordning av sjuklönen mellan olika arbetsgivare, vilket betyder att anställd som arbetar exempelvis på två arbetsplatser under en vecka och blir sjuk får två karensdagar. Det är inte rimligt att deltidsanställda har ett sämre socialt skydd än andra.
Det behövs en översyn av regelverket för sjukförsäkringen när det gäller karensdagarna. Det är inte rimligt att människor som jobbar inom vissa sektorer eller tvingas att ha olika arbetsgivare får ett sämre socialt skyddsnät än andra eller att de ska straffas ekonomiskt.