Motion till riksdagen
2008/09:Sf291
av Marianne Watz (m)

Svenskt medborgarskap


m1563

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillräckliga kunskaper i svenska språket, om Sverige och om det svenska samhället, dokumenterade i ett medborgarskapstest, ska vara ett krav för förvärv av svenskt medborgarskap.

Motivering

Språket är nyckeln till deltagandet i arbetslivet och samhällslivet och därmed nyckeln till det nya landet för en invandrare.

Fram till början av 1980-talet ingick ett språkintyg som obligatorisk bilaga vid ansökan om svenskt medborgarskap. Kunskapskrav i svenska för att få tillträde till vissa yrken är inget ovanligt vare sig nu eller historiskt.

Storbritannien, Tyskland, Holland, våra nordiska grannländer Norge och Danmark är några exempel på de många länder i Europa som har språktest eller medborgartest där både en språkdel och en samhällskunskapsdel ingår som krav för medborgarskap.

Det är en stor satsning och samtidigt ett åtagande att ansöka om medborgarskap i ett nytt land. Att göra sig bekant med det nya landet och dess invånare genom att lära sig språket så att man kan förstå och göra sig förstådd i kontakten med det omgivande samhället ska ingå i detta åtagande. Att inhämta allmänna kunskaper om Sverige och det svenska samhället bör också ingå.

Prov av olika slag utformas i många sammanhang, inte minst inom utbildning. Att utforma lämpliga prov som kontrollerar att den sökande uppnår den nivå som riksdagen beslutar är därför ingen svårighet. Sverige kan också dra lärdom av erfarenheter från länder som sedan länge har krav på språk- och medborgartest, t.ex. Danmark och Norge.

Jag anser att Sverige i likhet med våra nordiska grannländer och ett stort antal EU-länder ska kräva att den som ansöker om svenskt medborgarskap ska dokumentera tillräckliga kunskaper i svenska samt elementära kunskaper om Sverige och det svenska samhället.

Stockholm den 3 oktober 2008

Marianne Watz (m)