Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bedömning av arbetsskadeförsäkringen och försäkringsläkare.
Arbetsskadeanmälningarna är i dagsläget undermåliga, vilket kan medföra att Försäkringskassan (FK) har svårt att fatta beslut på riktigt underlag. FK styrs i dag i allt för stor utsträckning av förtroendeläkarnas utlåtanden och bedömningar. Det är sällan som handläggarna eller arbetsskadenämnderna går emot utlåtanden från dem.
Försäkringsläkarens kompetens är varierande och på intet sätt en garanti för rättssäkerhet och likabehandling. Försäkringsläkarens möjligheter att i tillräcklig omfattning hålla sig ajour med de vetenskapliga rönen, som har betydelse för en korrekt bedömning i varje enskilt fall, är starkt begränsade. Det krävs ett nytänkande för att komma till rätta med de systembrister som i dag finns i ärendehanteringen, där också en sammanblandning mellan försäkringsmedicin och försäkringsjuridik sker i allt för stor omfattning.
Förvaltningsdomstolarna har i dagsläget begränsad medicinsk kompetens och anlitar sällan sakkunnighetsutlåtanden, vilket medför att ärendehantering och beslut i allt för stor utsträckning inte överensstämmer med LAF och dess intentioner. Detta liksom hanteringen inom FK bidrar till den upplevda rättsosäkerhet som finns bland aktörer och försäkrade inom systemet.
I och med detta är det rimligt att försäkringsläkarna kopplas bort från FK och att en oberoende resurs, som yrkes- och miljömedicinsk klinik, tar över försäkringsläkarnas roll.