Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att justera upp underhållsstödet.
Tanken med underhållsstödet är att utjämna ekonomiska skillnader och att den förälder som inte bor tillsammans med sitt barn ska bidra till barnets försörjning. I dag lever alltför många barn i familjer som är utsatta, ekonomiskt eller på andra sätt. Klyftorna har ökat mellan barn i Sverige, mellan rikare och fattigare barnhushåll, mellan barn med sammanboende och barn med ensamstående föräldrar, mellan kommuner samt mellan storstädernas olika stadsdelar. Även skillnaderna mellan barn med svensk, respektive utländsk bakgrund fortsätter att öka.
Alla barn har rätt att växa upp i trygghet, såväl ekonomisk som emotionell. Under den socialdemokratiska regeringsperioden gjordes ett flertal satsningar på barnfamiljerna. Bland annat höjdes barnbidraget, flerbarnstillägg infördes från andra barnet, underhållsstödet höjdes och bostadsbidragen förbättrades. Samtidigt förstärktes föräldraförsäkringen och en maxtaxa infördes i barnomsorgen.
En förälder som inte bor tillsammans med sitt barn ska bidra till barnets försörjning genom att betala underhållsbidrag. Storleken på underhållsbidraget räknas ut med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade inkomst.
Om den betalningsskyldige föräldern inte betalar eller på grund av inkomstförhållanden betalar ett lågt underhållsbidrag kan Försäkringskassan betala ut ett underhållsstöd. Underhållsstödet betalas till den förälder som barnet stadigvarande bor hos.
Underhållsstöd ersatte år 1997 det tidigare systemet med bidragsförskott. Bidragsförskottet var fram till 1994 indexreglerat och räknades upp med en procentsats av basbeloppet varje år. Genom de regeländringar som gjordes av underhållsstödet 1994 blev ersättningsnivån beroende av regeringsbeslut för att höjas och bidragsförskottet fastställdes till 1 173 kronor per barn och månad. Därefter låg stödet oförändrat på samma nivå fram till den höjning på 100 kronor som genomfördes i och med budgetpropositionen för 2005. Därefter har ingen höjning skett. De senaste årens prisökningar har därför urholkat stödets värde mycket kraftigt!
Det är inte rimligt att underhållsstödet under en period av nästan 15 år inte ökat med mer än 100 kronor eller 8,5 procent. Genomsnittslönen för LO:s medlemmar har under samma period (1994–2006) ökat med 8 800 kronor eller 56 procent. Detta har räknats fram med hjälp av statistik för samtliga LO-medlemmar. Om man hade beaktat löneglappet som gör att medellönen för kvinnor 2006 var 22 000 kronor medan den för män var 26 600 kronor och adderat det med att de flesta ensamstående, med hemmavarande barn, är kvinnor får man en än värre bild! I praktiken innebär detta att föräldern med underhållsstöd fått sin inkomst sänkt i förhållande till den förälder som inte lever tillsammans med sitt/sina barn eller jämfört med familjer där båda föräldrarna lever tillsammans med barnen. Att underhållsstödet inte kontinuerligt uppräknas slår därför hårt mot kvinnor som redan har små ekonomiska marginaler. Det som gör den här frågan ytterst allvarlig är att den i första hand drabbar barnen. Underhållsstödet var ursprungligen tänkt att jämna ut något av skillnaden mellan ett barn till en ensamstående förälder i förhållande till ett barn vars föräldrar bor tillsammans. Om den förälder som barnet inte bor hos har det gott ekonomiskt ställt var det också meningen att barnet skulle få ta del av detta (bor barnet hos en förälder med god ekonomi får den ju automatiskt del av detta).
Ovanstående siffror visar en helt annan verklighet, där föräldern som barnet bor hos får bära den största tyngden ensam!
Därför är det nu dags att ta nästa steg för att utjämna skillnaderna i samhället och där regeringen bör se över möjligheterna att justera upp underhållsstödet.