Motion till riksdagen
2008/09:Sf280
av Ameer Sachet (s)

Solidarisk flyktingmottagning i EU


s38034

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gemensamt ställningstagande för flyktingpolitik och asylregler.

Motivering

Endast en liten del av världens 19 miljoner flyktingar söker sig till Europa och till Sverige. De allra flesta söker sig till sina – ofta mycket fattiga – grannländer.

Sverige har en lång tradition av öppenhet när människor söker trygghet här. Alla som söker skydd i vårt land har också rätt till individuell prövning av sina asylskäl.

Europa måste ta ett solidariskt och gemensamt ansvar för att bemöta alla de människor som söker skydd. Detta gäller inte minst EU:s medlemsstater. Dagens situation är långtifrån rättvis, då en handfull länder tar emot uppemot 80 procent av alla asylsökande, medan majoriteten av EU:s länder inte bryr sig om flyktingpolitiken. Dessa saknar också drivkraft att ändra sin kurs i mer positiv riktning gentemot asylsökande och att vara solidariska med mottagarländerna.

Länder som Sverige, Tyskland, Storbritannien och Frankrike tillhör de länder som under de senaste åren tagit emot över 20 000 asylsökande per år. Detta kan ställas mot de länder i unionen som tar emot minst flyktingar. År 2006 hade Estland endast 5 asylansökningar och Lettland 15 asylansökningar.

Solidaritet måste vara ledstjärnan i en gemenskap av självständiga stater och i en gemenskap som bygger på demokrati. Flyktingmottagande är ett viktigt europeiskt åtagande. Det styrs av internationella konventioner som med­lemsstaterna har ställt sig bakom.

Arbetet med att få till stånd en gemensam asylpolitik i EU har pågått sedan 1999.

Om Lissabonfördraget antas, flyttas asylfrågorna över från att vara en mellan­statlig fråga till en överstatlig.

Alla EU:s 27 länder ska vara beredda att ta emot asylsökande. Inget land ska undantas på något sätt. Det ska inte vara någon skillnad mellan rika och fattiga EU-länder. Varje land ska förbinda sig att bära sin del av ansvaret för flyktingmottagande i förhållande till sina resurser, på samma sätt som medlemsländerna får olika bidrag av EU-kommissionen.

Det är viktigt att Sverige i EU driver på att ta fram ett gemensamt ställningstagande för flyktingpolitik och asylregler.

Stockholm den 2 oktober 2008

Ameer Sachet (s)