Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av pensionsreformen.
Fem partier kom på 1990-talet överens om det framtida pensionssystemet. Nu har det gått lång tid sedan det beslutades. Den genomförandegrupp som fanns har upphört och regeringen har tillsatt en kontrollgrupp med representanter från de fem partierna. Men det är också viktigt att en oberoende översyn görs av pensionssystemet och hur det faller ut för olika grupper i samhället. Har det fungerat som det var tänkt, får pensionärerna rimlig uppräkning av pensionen, är det flexibelt så att individer kan arbeta mindre när barnen är små och mer i andra skeden i livet, ger det stimulans för enskilda att arbeta efter de fyllt 65 år, är det ett hållbart system både socialt och ekonomiskt och är nivån på garantipensionen tillräcklig? Det är också viktigt att alla partier i riksdagen får information om att pensionssystemet fungerar som det är tänkt, inte bara de fem i kontrollgruppen. Ger pensionsreformen ett långsiktigt hållbart system både socialt och ekonomisk som går att förena med ett ekologiskt hållbart samhälle?
Kännedomen om den allmänna pensionen är låg. I en undersökning svarar 33 procent att de känner till ganska väl, 50 procent svarar att de känner till ganska dåligt och 12 procent svarar att de känner inte alls till (källa Lars- Eric Holmkvist betänkande i Pensionsadministrationsutredningen). Nyligen har regeringen också beslutat om att inrätta en särskild pensionsmyndighet, vilket kan vara bra för att öka kunskapen. Men det behövs mer, och en översyn av pensionsreformen bör se över hur man kan öka kunskapen och eventuella behov av förändringar i systemet. Det är viktigt att systemet i sig fungerar på ett bra sätt både ekonomiskt och socialt och att människor känner tillit till att det fungerar. Så är inte fallet i dag.
Den allmänna pensionen består av tre delar:
Inkomstpension – räknas upp utifrån utvecklingen av den genomsnittliga inkomsten.
Premiepension – följer värdeutveckling utifrån de val pensionsspararen gjort.
Garantipension – är knuten till prisbasbeloppet. Låg inflation = låg uppräkning även om priser på basvaror kan ha ökat.
Därtill kommer tjänstepension, som en hel del anställda saknar eftersom de inte har kollektivavtal. Det är något som inte alla tänker på och som behöver uppmärksammas mer.
Mot bakgrund av ovanstående bör riksdagen ge regeringen till känna behovet av en översyn av pensionsreformen.