Motion till riksdagen
2008/09:Sf259
av Inger Jarl Beck m.fl. (s)

Överlåtelse av föräldrapenning


s38025

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ensamstående vårdnadshavare tillfälligt ska kunna överlåta föräldrapenning till någon annan.

Motivering

Även ensamstående vårdnadshavare kan bli sjuka. En allvarlig sjukdom eller ett vanligt ryggskott kan göra det svårt att ta hand om sina barn. Det rådande regelverket tillåter inte ensamstående vårdnadshavare att tillfälligt överlåta föräldrapenning till någon annan – en möjlighet som finns för alla familjer med två vårdnadshavare. Detta missgynnar inte bara dessa föräldrar utan framför allt deras barn.

Nyligen opererades en tvåbarnsmamma för cancer, 45 mil hemifrån. Sjukdomen upptäcktes i somras under hennes senaste graviditet. Eftervården förväntas ta 3–4 veckor – långt hemifrån. Det skulle vara ett trauma för vilken familj som helst. Tillsynen av småbarn i en familj med två föräldrar kan lösas genom att den andra föräldern tar föräldrapenning, eller överlåter den till en tredje part, kanske en närstående mor- eller farförälder. Det är en bra och självklar lösning som gör att familjen kan släppa ett av många orosmoment. Mamman ovan har ensam vårdnad om barnen och önskar att hon tillfälligt kunde överlåta sin föräldrapenning till en yrkesverksam släkting. Det får hon inte i dagens system!

Observera att det är de ordinarie 480 dagarna med föräldrapenning det handlar om, inte några nya som behöver finansieras i statsbudgeten. Ändå gäller olika regler för dem med ensam vårdnad och dem med gemensam vårdnad. Ensamstående föräldrar skapar ofta starka nätverk kring sina barn, men vänner och familj kan inte lämna sina arbeten och vara utan ekonomisk ersättning för att kunna hjälpa till.

Det här problemet har uppmärksammats tidigare, inte minst i en statlig utredning (SOU 2005:73), men har inte åtgärdats. I samband med en DN-artikel 2007 tillfrågades socialminister Göran Hägglund vad han ansåg om detta. Han var då obekant med denna diskriminering av ensamstående men har sedan dess inte åstadkommit något försök att rätta till regelverket.

I Sverige lever ca 160 000 barn med en förälder som har ensam vårdnad. Regering och riksdag måste omedelbart verka för att dessa barns rätt likställs med andra barns. Därför bör reglerna ändras så att nästa förälder som hamnar i denna svåra sits kan hitta en bra lösning för sina barn utifrån samma förutsättningar som en familj med två föräldrar har.

Stockholm den 25 september 2008

Inger Jarl Beck (s)

Kerstin Engle (s)

Rose-Marie Carlsson (s)