Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sjukpenning under studietiden.
Enligt reglerna hålls den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI), som gällde före studierna, vilande under utbildningstiden under tiden man studerar och har studiestöd. Detta innebär att man under utbildningstiden inte kan få någon ersättning som är grundad på den vilande SGI:n.
Reglerna är tydliga vid en kortare sjukdom, som inte kräver omfattande behandling eller rehabilitering.
Om man däremot drabbas av exempelvis en tumörsjukdom, med flera månaders sjukhusvistelse med strålnings- och cellgiftsbehandling, är situationen en annan. Man kan varken studera eller arbeta. Man får ingen sjukpenning, utan är hänvisad till kommunens socialtjänst, om det inte finns föräldrar eller en partner som kan försörja patienten. Annat alternativ är att helt avbryta studierna och ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. Då kan man enligt Försäkringskassan vara sjukskriven och få sjukpenning, åtminstone ett tag innan man blir utförsäkrad.
Detta är en orimlig ordning. Framför allt slår det hårt mot alla vuxna studerande med familjer. Det är viktigt att fler människor satsar på utbildning och vidareutveckling, inte bara direkt efter ungdomsskolan, utan också senare i livet. Därför måste vi ha ett system, som ger ekonomisk trygghet vid sjukdom eller i andra liknande situationer. Vill vi att fler vuxna människor vågar satsa på utbildning, måste regelverket för sjukpenning under studietiden ses över.