Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten för en ensam vårdnadshavare att överlåta föräldrapenning.
Många barn i Sverige lever i familjer där det finns en förälder som också är ensam vårdnadshavare. Som ensam vårdnadshavare, och med ett nyfött barn, kan man inte enligt lagen om allmän försäkring överlåta föräldrapenning till exempelvis far- eller morföräldrar eller till någon annan närstående person. Om föräldern blir sjuk och får sjukpenning och inte kan ta hand om sitt barn är det möjligt att den tillfälliga föräldrapenningen, VAB, kan nyttjas av annan, men inte förrän barnet är över åtta månader.
Det här är begränsningar och brister i försäkringen. Om vårdnadshavaren blir sjuk kortare eller längre tid kan inte hon eller han överlåta föräldradagar på någon annan under sjukdomstiden om barnet är under åtta månader. Denna begränsning är ojämlik i förhållande till de familjer där det finns två vårdnadshavare. Försäkringens utformning diskriminerar inte bara den ensamstående föräldern, utan barnens rätt till trygghet och god omsorg missgynnas i förhållande till barn med två föräldrar.
Statsrådet Maria Larsson har själv vid flera tillfällen sedan 2006 påtalat bristerna, men hittills har inget hänt. En ändring i lagen om allmän försäkring är nödvändig. En revidering så att barn i ensamförälderhushållen likställs med familjer där barn växer upp med två föräldrar.