Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förtroendeläkarnas roll och arbete.
Försäkringskassans förtroendeläkare kritiseras ofta för felaktiga beslut och för att man inte kan överklaga deras bedömning. Detta grundar sig ofta på att i arbetsskadeärenden är det medicinska underlaget för dåligt på grund av att den försäkrades behandlande läkare inte har tillräckliga kunskaper om den försäkrades arbetsförhållanden och -miljö. Ett annat problem är att när man först beviljas sjukersättning från Försäkringskassan grundas den på en diagnos, som ger rätt till livränta enligt lagen om arbetsskadeförsäkring. Den försäkrade har ju ofta flera olika diagnoser och Försäkringskassan får ju välja vilken diagnos den vill.
Trots det behöver försäkringsläkarnas roll och arbete ses över. Den uppgift de fick inledningsvis var att fungera som medicinskt sakkunniga till handläggarna på Försäkringskassan. Det har aldrig varit avsikten att de ska träffa patienterna och fungera som behandlande läkare. Deras roll är att vara medicinskt beslutsstöd till Försäkringskassans handläggare.
I dag ser vi en tendens till att de allt oftare går in i olika försäkringsärenden och uttalar sig om dem. Handläggarna på Försäkringskassan använder i ökande omfattning deras yttranden som motivering för sina beslut.
Arbetet med att ta fram ett s.k. beslutsstöd för sjukskrivning kommer sannolikt att leda till en ökad samsyn mellan behandlande läkare och försäkringsläkare. Det finns anledning att se över försäkringsläkarnas funktion vid olika prövningar inom våra olika försäkringar, liksom frågan om tillsynen över försäkringsläkarna. Till detta behövs bra analyser, vilka lämpligen borde ingå i en framtida parlamentarisk utredning om våra socialförsäkringar.