Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att vid gemensam vårdnad av barn och växelvist boende hos föräldrarna ska delat vårdbidrag gälla.
Varje år slutar många äktenskap i skilsmässa, vilket i sin tur i många fall leder till att föräldrarna ändock har gemensam vårdnad om sina barn.
Det är inte ovanligt att barnen bor halva tiden hos vardera föräldern i en form av växelboende. Till ett handikappat barn kan vårdbidrag från Försäkringskassan utgå. Bidraget utbetalas till den förälder där barnet är folkbokfört. Föräldrarna kan på särskild blankett ansöka om att vårdbidraget ska delas mellan föräldrarna. Ansökan måste vara underskriven av båda föräldrarna, i annat fall kan Försäkringskassan inte dela vårdbidraget. Vägrar den förälder som barnet är skriven hos att skriva under ansökan kan den andre föräldern inte få någon del av vårdbidraget trots att denna vårdar barnet i lika stor omfattning.
En delning av vårdbidraget är för samhället kostnadsneutralt men har stor betydelse för de berörda föräldrarna. Delad vårdnad innebär delad skyldighet och bör också i logikens namn också innebära samma rättigheter.
Frågan har väckts i olika sammanhang och har bland annat varit föremål för riksdagsbehandling och därvid rönt förståelse, men ännu har inget hänt. Dess principiella dimension kvarstår och en snabb lösning är angelägen i strävan om lika rättigheter och skyldigheter oberoende av kön.
Mot denna bakgrund bör gällande regler ändras så att vårdbidraget delas mellan föräldrarna vid gemensam vårdnad med växelvist boende.