Motion till riksdagen
2008/09:Sf216
av Staffan Appelros (m)

Krav på svenska för medborgarskap


m1212

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa krav på kunskaper i svenska för erhållande av medborgarskap.

Motivering

På bara några få decennier har Sverige blivit ett mångkulturellt samhälle där människor med skiftande ursprung, religion och språk lever sida vid sida. Samtidigt har världen blivit mindre och fler svenskar än någonsin reser till fjärran länder där svenskan inte räcker till och på hemmaplan målas ofta engelskan upp som ett hot mot det svenska språkets ställning. Dessa nya influenser till trots står sig svenskan mycket stark som majoritetsspråk i Sverige. Det är det språk vi talar på våra arbetsplatser, i kontakt med myndigheter och politiker och när vi besöker läkare. Svenskan är en del av vår identitet och vårt viktigaste gemensamma kommunikationsverktyg. Majoritetsspråket varken kan eller bör ersätta de andra språk som människor tar med sig hit från världens alla hörn men dess vikt för integrationen kan inte överskattas. Att kunna ta del fullt ut i det samhälle man lever i är oerhört viktigt, inte minst ur demokratisynpunkt.

Hur väl man lyckas lära sig det svenska språket när man kommer hit som nyanländ från ett annat land beror på en rad faktorer. Barn och ungdomar får ofta en naturlig kontakt med svenskan genom skolan och genom kontakter med andra i samma ålder. Kombinerat med en naturlig fallenhet för att lära sig nya språk i unga år innebär detta att de flesta på relativt kort tid kan arbeta upp en språklig kompetens som gör att de lätt har tillgång till samhällets många institutioner. För de – oftast alltför få – som snabbt kommer in på arbetsmarknaden kompletteras den tidiga utbildningen i svenska med att vidare inlärning sker i en naturlig miljö. Många andra arbetar sig kanske snabbt igenom sfi-utbildningen för att därefter hamna i ett utanförskap. I den här gruppen finner vi många kvinnor som, kanske av tradition, inte arbetar och även efter många år inte har tillräcklig kompetens i svenska för att kunna delta i samhället på samma villkor som majoritetsbefolkningen.

För att uppmuntra människor att fullt ut bli aktiva deltagare i det samhälle de lever i bör man införa ett krav på tillräckliga kunskaper i svenska för erhållande av svenskt medborgarskap. Den som ansöker om att bli medborgare i Sverige har gjort ett stort och viktigt val och klart signalerat att man avser att leva resten av sitt liv här. Att inte försäkra sig om att varje person som gör det här valet har tillräckliga verktyg för att fritt kunna kommunicera med sina grannar, arbetsgivare och myndigheter är att göra våra nya svenskar en björntjänst. Att, som i så många andra länder, ställa krav på fullgoda språkkunskaper stänger ingen ute. Det innebär istället att man kan bjuda in alla att delta – på riktigt.

Stockholm den 24 september 2008

Staffan Appelros (m)