Motion till riksdagen
2008/09:Sf212
av Katarina Brännström (m)

Socialförsäkringssystem för företagare


m1196

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att företagare får tillgång till ett rättvisare socialförsäkringssystem.

Motivering

Företagandet i Sverige hämmas av socialförsäkringssystemets utformning. Systemet är anpassat för anställda. En ökad möjlighet för företagare att spara till sina egna trygghetslösningar skulle göra att fler vågar ta steget från en anställning till företagande.

Det finns förhållandevis få företagare i Sverige jämfört med många andra länder. Dessutom har andelen företagare sjunkit de senaste tio åren medan trenden varit positiv i övriga Europa. Det finns starka skäl att tro att det svenska socialförsäkringssystemet utgör en orsak till det låga företagandet.

Självriskerna är större, villkoren är allmänt sämre och skyddet svårare att använda för företagare än för den som är anställd. Det finns skillnader vad gäller möjligheter till sjukpenning, föräldraförsäkring och ersättning vid arbetslöshet. Många företagare har ingen möjlighet att använda vare sig sjuk- eller föräldraförsäkringen.

En anledning till detta är att ersättningarna inte är tillräckliga för att både täcka företagarens levnadsomkostnader samt kostnaderna för företaget under frånvaron. Företaget upphör inte att existera bara för att företagaren inte jobbar.

Företagaren bidrar med skatter och avgifter till trygghetssystemen men kan inte dra samma nytta av dem som en anställd kan. Egenföretagare får ofta lägre ersättning än anställda vid egen sjukdom och när de vårdar sjuka barn. Det medför till exempel att kvinnor som är företagare tar ut betydligt färre sjukdagar än anställda kvinnor – trots att de i genomsnitt är betydligt äldre än de anställda.

Det är svårt att skapa ett generellt socialförsäkringssystem som även omfattar företagare. Ersättningar vid sjukdom, arbetslöshet och föräldraledighet som baseras på tidigare inkomster passar inte företagare. Deras inkomster varierar över konjunkturer och säsonger. Vid frånvaro behöver andra kostnader än den egna lönen betalas för att verksamheten ska kunna överleva. De flesta företagare har därför små möjligheter att vara frånvarande vid sjukdom eller föräldraledighet. Trots små möjligheter att tillgodogöra sig tryggheten i socialförsäkringssystemen måste företagare ändå finansiera försäkringarna i samma utsträckning som anställda.

Enligt min uppfattning bör socialförsäkringen bli föremål för en samlad översyn. I det arbetet är det viktigt att harmonisera olika regelsystem. En framtida socialförsäkring kan ta formen av en vanlig försäkring, vilket även öppnar upp en ny marknad för försäkringsbolag. En lösning skulle kunna vara att i högre utsträckning ta hänsyn till huruvida personen är anställd eller företagare genom sänkta avgifter och ersättningar för företagare.

Stockholm den 26 september 2008

Katarina Brännström (m)