Motion till riksdagen
2008/09:Sf2
av LiseLotte Olsson m.fl. (v)

med anledning av prop. 2008/09:22 Vissa socialförsäkringsfrågor


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förvärvsarbete i enlighet med de regler som beslutats i och med proposition 2007/08:124 ska vara sjukpenninggrundande.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att staten ska stå för kostnaden för sjukpenning i stället för sjuklön för personer som förvärvsarbetar med stöd av reglerna som beslutats i och med proposition 2007/08:124.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringens som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med förslag på högriskskydd för långtidssjukskrivna.

  4. Riksdagen avslår regeringens förslag i proposition 2008/09:22 om att avskaffa nämndemännens medverkan i kammarrättens avgörande av socialförsäkringsmål.

Ändringar i lagen om sjuklön

Regeringen förslår att en arbetsgivare inte ska vara skyldig att betala sjuklön till en arbetstagare som utför förvärvsarbete och samtidigt erhåller sjukersättning enligt de regler för steglös avräkning som beslutats i och med proposition 2007/08:124. Enligt de nya reglerna som beslutats i och med proposition 2007/08:124 är det förvärvsarbete som utförs av personer med sjukersättning inte sjukpenninggrundande, och därför ska arbetsgivarna inte heller betala sjuklön. Vi är kritiska till detta eftersom en person med sjukersättning på grund av belastningsskada och svår värk precis som alla andra kan bryta armen eller bli förälder och därför vara i behov av en sjukpenninggrundande inkomst. Arbete med stöd av de regler som beslutats i och med proposition 2007/08:124 bör vara sjukpenninggrundande. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Vi ser att det finns fördelar med att arbetsgivare inte behöver betala sjuklön under en viss period vid anställning av långtidssjuka. Arbetet bör dock fortfarande vara sjukpenninggrundande och kostnaden för sjukpenning under den tid sjuklön annars utgår bör finansieras inom sjukpenninganslaget. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Vi vill använda medel inom sjukpenningsanslaget till ett förstärkt särskilt högriskskydd för långtidssjukskrivna som undantas från sjuklöneperioden i ett år vid återgång i arbete hos samma eller ny arbetsgivare. Det leder till ökad vilja hos arbetsgivare att anställa personer som har långtidsfrånvaro på arbetsmarknaden på grund av sjukdom. Mot denna bakgrund bör regeringen återkomma med förslag till förändring av lagen (1991:1047) om sjuklön i enlighet med det ovan angivna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Nämndemannamedverkan i kammarrätten

Regeringen föreslår att nämndemän inte längre ska medverka i kammarrättens avgörande av socialförsäkringsmål. Vänsterpartiet avvisar förslaget eftersom det urholkar allmänhetens insyn i rättsskipningen och därmed kan medföra urholkad rättssäkerhet. Regeringen motiverar sitt förslag med att socialförsäkringsmål som kräver prövningstillstånd avser ”komplicerade försäkringsrättsliga eller processuella frågor, medicinska bedömningar som kräver särskild kompetens eller tekniskt komplicerade beräkningar av livränta”. Att målen är komplexa är enligt Vänsterpartiet inget bra argument mot ett förtroendemannainflytande. Syftet med nämndemannasystemet är att öka allmänhetens insyn i rättsväsendet samt öka rättssäkerheten.

Regeringen har fr.o.m. den 1 januari 2008 avskaffat socialförsäkringsnämnderna. Detta har urholkat allmänhetens insyn i Försäkringskassans verksamhet och därmed rättssäkerheten. Den folkliga förankringen av socialförsäkringen och det lokala medborgarinflytandet har helt gått förlorat. Genom socialförsäkringsnämnderna säkrades lokal kännedom och facklig förankring.

Att regeringen minskar allmänhetens insyn och inflytande över socialförsäkringarna i kombination med de historiska försämringar som sker på sjukförsäkringsområdet är oroväckande. Vänsterpartiet värnar medborgarinflytandet i socialförsäkringarna. Därför vill vi återinföra socialförsäkringsnämnderna och behålla förtroendemannainflytandet i kammarrätten. Mot bakgrund av det som anförs bör riksdagens avslå regeringens förslag i proposition 2008/09:22 om att avskaffa nämndemännens medverkan i kammarrättens avgörande av socialförsäkringsmål. Detta bör riksdagen besluta.

Stockholm den 15 oktober 2008

LiseLotte Olsson (v)

Torbjörn Björlund (v)

Josefin Brink (v)

Kalle Larsson (v)