Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att nationell mineraljakt bör finansieras inom ramen för anslag till Sveriges geologiska undersökning, SGU.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att geoinformation som insamlats från SGU bör vara fritt tillgänglig för allmänhet och näringsliv.
Lokalt entreprenörskap är viktigt eftersom det bidrar till tillväxtmöjligheter lokalt både på kommunal och regional nivå. Det lokala näringslivet är en viktig tillväxtmotor för ekonomin och välfärden varför vi bör sträva efter att uppmuntra och förbättra möjligheterna samt omsorgsfullt vårda det.
Många industrier som vuxit sig starka har kunnat ändra geografisk placering för att effektivisera sin verksamhet. Det gäller inte svensk gruvindustri eftersom tillgången på mineraler i högsta grad är knuten till vissa områden. Rent historiskt har Sverige en gedigen gruvnäringsindustri som genom sin geografiska spridning runtom i landet bidragit till starka lokala och regionala tillväxtorter som varit med och byggt upp bland annat svensk basindustri. I exempelvis Västmanland finns potential till en gruvindustri som pyr av möjligheter. Näringen har som sagt varit en storindustri tidigare som på senare år legat nere och inte exploaterats till den grad som är möjligt. Med förbättrade förhållanden för gruvnäringen kan lokala initiativ leda till fler jobbtillfällen och ett starkare lokalt näringsliv.
Det finns goda möjligheter att utveckla gruvnäringen på nytt för att exportera mineraler. Idag är Sverige en av topproducenterna av järn och zink i Europa och prospekteringsbranschens omsättningsprognoser för 2007 var på 690 miljoner kronor. Aktiva gruvbolag i exempelvis Kopparbergen har ökat från 4 stycken till 40 på bara tre år vilket visar på enorm potential. Det finns många aspekter i denna positiva utveckling, främst skapar det möjligheter och engagemang. Vi har inte bara en fantastisk råvara och en gedigen industrihistoria i branschen, genom gruvnäring skapas även lukrativa turism- och kulturmöjlighet samt rekreation och hobbymöjlighet. Sist med inte minst skapar det en unik identitet och fina naturminnen. Det är kärnan av detta som stavas möjligheter för regioner som berikats med mineralfyndigheter, och branschen kan växa om vi förenklar samt förbättrar möjligheterna att arbeta med och kring gruvnäringen.
Sveriges geologiska undersökning, SGU, är den myndighet som ansvarar för frågor som rör berg, jord och grundvatten i Sverige. Denna motion syftar till att lyfta fram två aspekter som skulle förbättra samt förenkla möjligheterna till exploatering lokalt och regionalt.
Nationell mineraljakt bör finansieras inom ramen för myndighetens anslag vilket inte sker idag då den tyvärr är beroende av kommun- eller länsanslag. I dag är mineraljakt regional eller halvregional vilket skapar ojämnheter och oförutsägbarhet bland entreprenörer som vill etablera sig. Framför allt handlar det om olika regelverk som gäller i olika delar av Sverige vilka behöver harmoniseras så att de blir förutsägbara och tydliga.
Därtill bör även geoinformation som insamlas av SGU vara tillgänglig för allmänhet och näringsliv eftersom den är finansierad via skattemedel. Tillgänglig information är kanske den viktigaste komponenten för att attrahera aktörer och kapital till marknaden. Sänker vi trösklarna för start av mer riskfyllda projekt inom gruvnäringen kommer lokala initiativ att tas, vilket bidrar till ett starkare näringsliv lokalt samtidigt som nya möjligheter ges till gruvnäringen.