Motion till riksdagen
2008/09:N443
av Gunnar Axén och Andreas Norlén (m)

Basindustrin i Östergötland


m1967

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en energipolitik för jobb och tillväxt i energiintensiv industri.

Motivering

I området kring Norrköping finns en skogsindustriell sektor av stor betydelse, såväl regionalt som nationellt. Mer än 2 000 anställda arbetar idag i moderna och konkurrenskraftiga anläggningar och företag, såsom Braviken (Holmenkoncernen), Billerud och Graphic Packaging. Utöver de 2 000 direkt anställda genererar företagen långt fler anställningar kopplade till skogsindustrin och dess tangerande branscher. Enligt en studie gjord av Indeco år 2005 är vart nionde jobb i Norrköpingsregionen anknutet till skogsindustrin med närliggande konverterings- och serviceföretag.

Braviken, vilket är Sveriges modernaste tidningspappersbruk, använder sig av så kallad mekanisk pappersmassa där hela 98 procent av massaveden utnyttjas. Detta är en oerhört vedsnål process, som dock kräver stora mängder elenergi. Under åren har många olika sammansättningar och bearbetningsmetoder utvecklats och utvärderats, i ett led att minska de kostsamma elkvantiteterna. Med målsättning att nå ett maximalt effektivt nyttjande och förädlande av den svenska skogen har man dock funnit att ett vedutbyte på 98 procent står sig oerhört konkurrenskraftigt, trots hög elintensitet. Det reella alternativet till den mekaniska pappersmassan är kemisk massa. Denna kräver en mycket lägre elanvändning, men ger endast ett vedutbyte omkring 50 procent. Således landar pappersindustrin i att det mest lönsamma och verksamhetsmässigt korrekta är att nyttja den betydligt mer energikrävande mekaniska pappersmassan.

I den elkrävande skogsindustrin är tillgänglig el till konkurrenskraftiga villkor en essentiell del av verksamheten. Endast för Bravikens pappersbruk förbrukas runt 1,7 terawattimmar årligen. Detta kan ställas i proportion till den sammanlagda elförbrukningen i både Norrköping och Linköping, vilken är ungefär densamma. Endast företagets kostnader för elektricitet överskrider stort dess lönekostnader.

Jag anser att energipolitiken måste ge ökat utrymme för fortsatta investeringar i skogsindustrin i Östergötlands län. I debatten kring elkällor bör fokus lyftas och vyerna vidgas. Ett av de områden där Sverige kan utveckla och bredda sin elproduktion är kraftvärmesektorn. I relation till andra länder står denna teknik för en förvånansvärt liten del av den svenska elproduktionen, med hänsyn till befintligt värmeunderlag.

I ett led att öka elutbytet i kraftvärmeverk är naturgasen, och inom en överskådlig framtid även biogasen, en vital del i bränsleprocessen. Med naturgas som energikälla fås ett långt större elutbyte på samma värmeunderlag, jämfört med exempelvis fasta biobränslen. I många fall kan elutbytet uppgå till över det dubbla vid nyttjande av naturgas. Inom själva industrin kan naturgasen användas för effektiv elproduktion i mottrycksanläggningar, vilken även kan förse industrin med processånga. Vi ser kraftvärme- och mottrycksanläggningar som en vital del och en förutsättning för ett utvecklande av den framtida basindustrin. Det är viktigt att energipolitiken underlättar för effektivare anläggningar av detta slag, med såväl naturgas som biogas som bränsleelement. I den energikrävande skogsindustrin är tillgången till billig och trygg elektricitet grunden till en konkurrenskraftig produkt eller tjänst. I ett led att stärka skogsindustrin samt ur miljösynpunkt öka möjligheten att maximalt utnyttja råvaror menar vi att större uppmärksamhet bör riktas mot den energikrävande basindustrins förutsättningar och förhållanden.

Stockholm den 2 oktober 2008

Gunnar Axén (m)

Andreas Norlén (m)