Motion till riksdagen
2008/09:N429
av Tomas Eneroth m.fl. (s)

Ugiftsområde 19 Regional utveckling


s81002

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökat lokalt och regionalt inflytande över utvecklingsmedel och strukturfondsmedel.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en effektiv användning av EU-medel.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om landsbygdsutveckling.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kommersiell och offentlig service på landsbygden.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om besöksnäringen.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om storstadsregionernas utveckling.

Motivering

Regeringens politik ger växande klyftor, mellan män och kvinnor, mellan privilegierade och de mest utsatta samt mellan olika delar av landet. Om detta ger budgetpropositionen tydliga besked. Istället för att krympa avstånden mellan Sveriges olika delar och skapa goda tillväxtförutsättningar för hela landet innebär regeringens politik ökade klyftor mellan regionerna och försämrade möjligheter att driva företag eller jobba, särskilt för dem som är bosatta i områden där de fysiska avstånden är större. De förslag som redan i förra årets budgetproposition kraftigt försämrade tillväxtförutsättningarna i stora delar av landet åtföljs nu i år av ytterligare åtgärder av samma slag. Den kraftigt höjda arbetsgivaravgiften för de minsta företagen slår till exempel mycket hårt mot företagsklimatet i hela Sverige men framför allt mot de mindre orterna.

Vi socialdemokrater anser att den regionala utvecklingspolitiken måste vara inriktad på att skapa tillväxt, en hållbar utveckling och en god service för kvinnor och män i alla delar av landet. Grundläggande är insikten om att tillväxtförutsättningarna skiljer sig åt i olika regioner och att ansvaret för utvecklingen måste delas av såväl staten som regioner och kommuner. Den nationella tillväxten är summan av tillväxten i landets alla delar. Företrädare för regionerna bör därför i stor utsträckning få ansvaret i fråga om utvecklingsmedel och strukturfondsmedel. Alla regioner har olika förutsättningar för tillväxt och utveckling. De bästa kunskaperna om de lokala förutsättningarna finns lokalt – inte centralt.

Den regionala utvecklingspolitiken ska bidra till att skapa en hållbar tillväxt i hela landet, med väl fungerande och hållbara lokala arbetsmarknadsregioner och en god servicenivå i alla delar av landet. En bra livsmiljö med ett brett utbud av social service, utbildning och kultur höjer allas livskvalitet och stärker regionernas attraktions- och tillväxtkraft.

Den regionala utvecklingspolitiken är mycket beroende av det som beslutas inom andra politikområden vad gäller utbildning, skatter, infrastruktur samt forskning och utveckling. Därför tar vi socialdemokrater ett helhetsgrepp och genomför mycket stora satsningar på infrastruktur, utbildning och forskning.

Vi genomför nu strategiskt viktiga infrastrukturinvesteringar i järnvägar, vägar och bredband. Företag måste snabbt och effektivt kunna leverera och kommunicera med sina kunder och leverantörer. Anställda måste på ett enkelt sätt kunna ta sig till och från arbetet och en väl utbyggd infrastruktur gör också att möjligheterna till arbetspendling ökar. Av central betydelse för utveckling i hela landet är att fler chanser till högskoleutbildning skapas. Detta är av stor vikt inte minst för att bryta den sociala snedrekryteringen.

Vi vill att hela Sverige ska leva

För oss socialdemokrater är det självklart att rika kommuner och landsting ska dela med sig för att hjälpa människor i andra delar av landet att få en bra välfärd. Satsningarna på bredband i alla delar av landet ska fullföljas. Det pågår en omfattande omstrukturering bland statliga myndigheter och verk. Denna utveckling påverkar förutsättningarna i hela landet. Det är önskvärt att regeringen tar ett helhetsansvar för omstruktureringens konsekvenser för att undvika negativa följder för enskilda orter och regioner samt för att undvika en onödig centralisering. Gemensamt ägda företag som exempelvis SJ och Posten ska användas för att få en fungerande service i hela Sverige.

Ökad rörlighet på arbetsmarknaden

På en arbetsmarknad där förändringar och omstruktureringar sker allt snabbare krävs goda förutsättningar att arbeta på andra platser än i anslutning till hemmet. Vi vill därför förbättra möjligheterna till pendling och dubbel bosättning för att öka rörligheten på arbetsmarknaden och förstärka den regionala utvecklingen. Resorna till och från arbetet är en stor utgift, särskilt i glesbygd.

Effektiv användning av EU-medel

Vi vill stimulera en levande landsbygd, grön teknik och en växande besöksnäring. Tusentals jobb kan skapas genom det utökade landsbygdsprogrammet och EU:s strukturfonder. Landsbygdsprogrammet ger en rad möjligheter att på olika sätt främja produktionen och förädlingen av förnybar energi. Bland annat ges möjlighet att ersätta delar av planteringskostnaderna för att på jordbruksmark odla trädslag för energiändamål.

Infrastrukturen avgörande

Socialdemokraterna inledde i regeringsställning en stor satsning på infrastrukturen. Det handlar om allt från stora byggprojekt för att klara kapaciteten i storstadsområdena till att säkra vägnätet i inlandet. Vi ser infrastrukturen som en strategisk resurs för att klara av framtida strukturomvandlingar och förutsätter därför att regeringen inte stoppar upp den planerade utbyggnaden av vägar och järnvägar. Vidare förutsätter vi att regeringen, i sitt fortsatta arbete med att se över flygplatserna och hamnarna, tar hänsyn till deras stora betydelse för den regionalpolitiska utvecklingen i Sverige.

Bredband till alla delar av landet

För oss är det viktigt att alla människor ska kunna ta del av den moderna teknikens möjligheter, inte minst eftersom tillgången till modern IT-infrastruktur är viktig för tillväxt och företagande i de delar av Sverige som är glest befolkade.

Fortsatt högskoleutbyggnad

Under de senaste tio åren har vi socialdemokrater genomfört en historisk satsning för att bygga ut högskolan. Det har gett 140 000 fler möjlighet att studera på högskolan, och minst en högskola i varje län. Vi vill att ännu fler ska få möjlighet att läsa på högskolan.

Fler och växande företag i hela landet

Tillgången på riskkapital ska förbättras, export främjas och ett nytt innovationslån införas. Forskning och utveckling riktad till de små och medelstora företagen ska stärkas. Samverkan mellan högskola och näringsliv ska förbättras. Vi vill också ytterligare stimulera utvecklingen i vårt lands olika regioner – genom infrastrukturinvesteringar och en offensiv jobbpolitik för fler och växande företag.

20 miljoner för bättre service till småföretagare i hela landet

Bensinmackarna och mataffärerna blir allt färre. Avstånden till närmaste butik eller serviceställe ökar. Och med dem försvinner också nödvändig servicein-frastruktur för företagen på orten. Mackdöden är ett hot mot landsbygden och mot småföretagarna. Därför vill vi öka stödet till kommersiell och offentlig service i särskilt utsatta områden. Till detta avsätter vi därför 20 miljoner kronor.

En effektivare dagligvaruhandet

Mat är förhålladevis dyrt i Sverige jämfört med övriga Europa. De regionala skillnaderna inom landet är också betydande. Samtidigt är mat en stor post i hushållens utgifter. Vi vill därför öka effektivitet och konkurrens inom dagligvaruhandeln över hela Sverige genom att tillsätta en livsmedelsdelegation med ett tydligt uppdrag att föreslå åtgärder för att öka konkurrensen och pressa svenska matpriser. Bland annat handlar det om att hårdare granska företagskoncentrationer, distributionssystem, förenkla starten av nya butiker samt livsmedelsregler som hindrar konkurrensen.

Oljeberoendet ska brytas

Det ger gröna jobb över hela landet. För att nå det ambitiösa målet om att bryta oljeberoendet krävs omfattande investeringar. Vi vill investera kraftigt i omställningen av Sverige, i energiforskning, energieffektiviseringsarbetet samt i kommersialiseringen av förnybara moderna drivmedel från skogs- och jordbruket. Vi vill också främja utvecklingen av förnybar el genom höjd ambition i elcertifikatssystemet. Sammantaget innebär vårt energipaket nya och förbättrade möjligheter för företagande, jobb och utveckling i hela landet.

Utveckling av besöksnäringen

Turismen genererar stora intäkter till Sverige. Utländska turister ger inkomster i utländsk valuta vilket är att betrakta som exportinkomster. Turistnäringen är också spridd över hela landet och ger jobb som är fast knutna till bygden. Besöksnäringen sysselsätter idag ungefär 160 000 personer på helårsbasis och har en stor potential att utvecklas ytterligare. Vi vill att fler utländska besökare ska få ta del av all den historia, natur och de upplevelser som finns att erbjuda här. Vi vill genomföra ett strategiprogram för besöksnäringen innehållande en betydande ambitionsökning vad gäller marknadsföringen av Sverige som turistland.

Storstadsregionerna står inför särskilda utmaningar

För att storstadsregionernas fulla tillväxtpotential ska frigöras och bli till nytta för hela landet krävs ett samlat nationellt grepp. Vi vill att den nationella nivån, tillsammans med storstadsregionernas företrädare, utformar en strategi för att utveckla storstädernas möjligheter. Integration, kamp mot brottslighet, bostads-, trafik- och utbildningsfrågor måste få särskilt utrymme i en sådan strategi. En bra livsmiljö med ett brett utbud av social service, utbildning och kultur höjer medborgarnas livskvalitet och stärker regionernas attraktions- och tillväxtkraft. Vi vill också att den nationella nivån, tillsammans med företrädare för alla regioner, utformar en strategi för att utveckla regionernas och landsbygdens möjligheter.

Stockholm den 7 oktober 2008

Tomas Eneroth (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Alf Eriksson (s)

Renée Jeryd (s)

Eva-Lena Jansson (s)

Börje Vestlund (s)

Krister Örnfjäder (s)

Karin Åström (s)