Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta initiativ till och aktivt verka för att samordna och samarbeta beträffande energi- och klimatarbetet i Östersjöregionen.
Den 17:e parlamentariska Östersjökonferensen, BSPC, har i sin resolution från september 2008, poängterat vikten av ökat samarbete i Östersjöregionen när det gäller klimatförändringar och energieffektivisering. Följande konkreta åtgärder måste genomföras omedelbart för att utveckla Östersjöregionen till en europeisk modell för energieffektivisering och minskade koldioxidutsläpp (CO2):
Samordna och samarbeta beträffande strategier inför COP-14 under 2008 (Poznan) och COP-15 under 2009 (Köpenhamn) för att tillhandahålla konsoliderat stöd från Östersjöregionerna för de ambitiösa åtgärderna för att minska CO2-utsläppen från människor, genom att rekommendera en betydande minskning av CO2-utsläpp under 2020, som fastställts av den ad hoc-arbetsgrupp från Annex-1-länderna under Kyotoprotokollet vid COP-13-sessionen i Bali och uppfylla Europeiska rådets rekommendationer att uppnå en betydande minskning av utsläppen år 2050, jämfört med 1990;
Utöka samarbetet för att minska sårbarheten och förbättra anpassningsbarheten till konsekvenserna av klimatförändringar, samt för att öka förmågan att förhindra och hantera negativa konsekvenser av klimatförändringar (t.ex. naturfaror och teknologiska olycksfall).
Stärka kapaciteten att stödja och samordna energisamarbetet i Östersjöregionen för att utveckla en integrerad och optimerad regional metod att behandla energifrågorna i Östersjöregionen, med beaktande av de olika energiblandningarna i länderna i regionen samt möjligheten att utveckla gränsöverskridande kraftlänkar.
Stödja konstruktion och större användning av landbaserade och offshorevindkraftverk, samt öka investeringarna när det gäller konstruktion och uppgradering av nya nätverk med trefastillförsel samt att främja utveckling av ett europeiskt nätverk för överföring av likström med ultrahög spänning för att förbättra inbördes anslutningsbarhet inom Europa.
Främja etablering av ett intermodalt transportsystem i Östersjöregionen för att spara energi och göra regionen till en europeisk modell.
Stödja transportprojekt för energi och energibärare som minimerar riskerna för miljön i Östersjön och ingrepp i dess miljö och som ökar leveranssäkerhetsnivån utan att minska säkerheten för en eller flera stater inom Östersjöregionen.
Främja – genom exempelvis tekniköverföring, forskning och utveckling och yrkesutbildning – mera effektiva åtgärder för att utveckla förnyelsebar energi, energieffektivitet och energibesparingar i alla Östersjöregionens sektorer, och samtidigt ta initiativ för att exploatera de positiva möjligheter som öppnas inom forskning, arbete och affärsverksamhet för miljövänliga tekniker.