Riksdagen begär att regeringen studerar minoritetsgruppers ökade öppenhet och dess inverkan på tillväxt, innovation och kreativitet.
Mångfald, respekt och ett samhälle där olika minoritetsgrupper tillåts leva fritt anses främja innovation och tillväxt. Det finns en föreställning om att HBT-personer, och särskilt homosexuella män, är mer trendkänsliga och har en starkare köpkraft än genomsnittet av befolkningen. Detta kopplas också till bilden av att öppna samhällen oftast har mer välmående ekonomier med högre tillväxt än de som är mindre öppna. De svenska storföretagen, H&M, Volvo och Ikea med flera, har blivit kända för sin öppenhet för att de gjort direktriktade reklamkampanjer till homosexuella i länder som USA, Australien och England. Dock har de valt att inte göra det i Sverige. Som försvar säger företrädare för bolagen att de vänder sig till alla, och därmed inte vill vända sig direkt till minoriteterna i samhället, det vill säga att de är rädda att mer konservativa kunder reagerar negativt.
Vi menar att det är viktigt att vi utforskar hur vårt hårda arbete för ett samhälle som är nyfiket på olikheter och mot diskriminering ger effekter på oväntade områden. HBT-gruppen är den grupp som under modern tid har synliggjorts mycket av det offentliga och fått en markant förbättring av gruppens livskvalitet. Men vi har inte studerat hur det påverkar samhället i stort.
År 2002 gjorde Timbro en rapport som behandlade begreppet ”Rosa pengar”, det vill säga hur stor homosexuellas köpkraft var. Rapporten var kraftigt vinklad gentemot en marknadsliberal hållning men visade ändå på en rad tänkvärda resultat. Debatten kring denna utredning fokuserades på gruppens köpkraft, och konstaterar att enbart gruppen homosexuella stod för en konsumtion på dagligvaror motsvarande 9,1 miljarder kronor och specialvaror motsvarande 7,5 miljarder kronor i Sverige.
Det är klart tänkvärt men vi behöver mer kunskap om hur ökad öppenhet, synlighet och likabehandling av befolkningen i ett samhälle påverkar tillväxten, innovationskraften och kreativiteten. Vi menar ju att det är genom gruppen som individer växer och med denna kunskap kan vi politiker göra förbättringar för olika grupper på olika fronter. Vi menar därför att regeringen bör analysera HBT-gruppens emancipation och öppenhet kopplat till tillväxt, innovation och kreativitet.
Vi vet att ökad livskvalitet för individer i ett samhälle påverkar hela samhällskroppen positivt. För att tillvarata alla möjligheter som mångfalden ger krävs kunskap, medvetenhet och nya strategier. Med denna kunskap kan vi göra ännu bättre beslut för ökad öppenhet för alla individer i vårt samhälle.