Motion till riksdagen
2008/09:N418
av Lars Wegendal m.fl. (s)

Ökad turism i sydöstra Sverige


s25053

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om insatser för att stärka den internationella turismen mot turistmål i sydöstra Sverige.

Motivering

Turismen har blivit en av de snabbast växande näringarna i världen. Den bidrar starkt till tillväxt och ökad sysselsättning. För många länder har turismen blivit viktig för att ta sig ur fattigdom och höja befolkningens levnadsstandard.

Men också för Sverige blir turismen allt viktigare. Vi har sett en positiv utveckling när det gäller antalet besökare från andra länder. Men utan tvivel kan betydligt mer göras för att ytterligare öka antalet besökare. Ja, betydligt mer måste göras om Sverige ska kunna konkurrera med andra länder om världens turister.

Vi vill i den här motionen peka på de utvecklingsmöjligheter som turistnäringen har i sydöstra Sverige. Här finns en lång rad spännande och intressanta turistmål. Här är några exempel:

Ölands flora och fågelliv med fågelstationen i Ottenby och det unika Alvaret.

Karlskrona med bland annat sitt Marinmuseum och sin väl bevarade historiskt intressanta och levande bebyggelse.

Blekinge skärgård.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Linnés födelsehem i Råshult och alla andra attraktioner med anknytning till Blomsterkungen.

Glasriket med sitt utbud inte bara av glas utan också av andra attraktioner i en intressant och vacker miljö.

Vättern och Visingsö och Andrémuseet i Gränna.

Hansestaden Visby som har mycket att erbjuda under hela året.

Både Visby, Karlskrona och Alvaret är världsarv, vilket ytterligare ökar deras attraktion.

Många människor i bland annat det tättbefolkade Syd- och Mellaneuropa uppskattar den svenska naturen och den frihet man har att vistas i den. Sådant som fiske, vildmarksliv, kanotpaddling och vandringsleder är attraktioner som lockar utländska turister. Här har sydöstra Sverige mycket att erbjuda i form av skogar och vattendrag och orörda miljöer. En annan tillgång är de olika landskapens specialiteter när det gäller mat och dryck.

Möjligheterna att ta till vara det ökande intresset för tematurism är med andra ord mycket goda.

I regionen finns flera hamnar med kapacitet att ta emot ett ökande antal turister. Inte minst viktigt är att ta till vara det ökande intresset för att turista utomlands som finns i Ryssland, baltstaterna, Polen och övriga Östeuropa. Hamnarnas kapacitet för kryssningar bör förbättras. Om hamnarna ska kunna utnyttjas bättre än idag krävs det dock att nödvändiga investeringar kommer till stånd.

Regionens fördelar från transportsynpunkt gör att den är lämplig för internationella arrangemang av olika slag.

Det hänger naturligtvis på regionen själv om turismen ska växa i sydöstra Sverige. Men staten har också ett stort ansvar att i samverkan med regionen bidra till en positiv utveckling. Det bör bland annat ske genom att Visit Sweden, som arbetar för att marknadsföra Sverige i världen, lanserar regionerna på ett bättre sätt vid till exempel internationella turistmässor. Nutek har som några av sina uppgifter att främja företagande och entreprenörskap inom turistnäringen och att stödja den regionala utvecklingen. Sveriges ambassader bör få ett tydligt uppdrag att inte bara marknadsföra stora svenska företag utan även satsningar på turism i Sverige.

Ett strategiskt utvecklingsprogram bör utformas för besöksnäringen. En viktig punkt i det programmet ska vara att på ett konkret sätt redovisa hur regionerna, och då bland annat sydöstra Sverige, ska marknadsföras i andra länder som turistattraktioner.

Stockholm den 2 oktober 2008

Lars Wegendal (s)

Christer Engelhardt (s)

Göte Wahlström (s)

Håkan Juholt (s)

Kerstin Haglö (s)