Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta utreda ett system för återförande av pengar från vindkraftsproduktionen till berörda bygder där produktionen sker.
Vårt land står inför en kraftfull utbyggnad av vindkraften, från dagens produktion på drygt 1 TWh per år till 10 TWh per år till år 2015. Energimyndigheten talar till och med om 30 TWh år 2020.
Detta är mycket positivt för Sveriges energibalans och vindkraften är en mycket miljövänlig energiproduktion.
Jag anser att delar av det värde som vindkraften genererar ska stanna kvar i berörda bygder i form av ett årligt lokalt utvecklingskapital.
Idag är det självklart att ägarna till mark som upplåts för vindkraftverk ska erhålla ersättning som kompensation för skada och intrång.
Vindkraften har dock en påverkan på sin omgivning som långt ifrån enbart begränsas till den enskilde fastighetsägarens mark.
För de bygder där vindkraft produceras skulle del av värdeskapandet betyda mycket för utvecklingen. Det är pengar som behövs för att bidra till en uthållig ekonomi för att främja och utveckla turism, lokal näring, infrastruktur med mera.
En modell med del av värdeskapandet från vindkraften skulle därmed bli en kompletterande del av en regional utvecklingspolitik som ger alla delar av landet förutsättningar att skapa tillväxt. De vindkraftsproducerande bygderna kan få tillgång till stabila och förutsägbara inkomster.
Värdet av miljöintrånget måste vara anpassat till dagens värdering av miljön och förväntad framtida utveckling. Det betyder en klart högre nivå än idag på de bygdeavgiftsmedel som utbetalas från vattenkraften.
Miljökompensationen i form av bygdeavgiftsmedel från vattenkraften värderas endast till 110 miljoner kronor/år, vilket motsvarar cirka 0,16 öre/kWh (110 milj. kr dividerat med 67 TWh per år).
Regeringen bör låta utreda ett system för del av värdeskapandet från vindkraftsproduktionen till berörda bygder där produktionen sker.