Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tillväxt i hela landet.
I dag monteras statlig service och myndighets närvaro ned i glesbygden, inte minst i Norrlands inland. Människor får längre avstånd till servicen och svårare att kommunicera med statliga myndigheter. I praktiken blir det svårare och besvärligare att bo och driva verksamhet i kommuner, där det inte längre finns exempelvis arbetsförmedling, försäkringskassa eller skattemyndighet på plats.
Företag och människor som redan bor i glesbygden känner sig svikna, då uträttande av minsta ärende kan bli både dyrt och besvärligt. Det urholkar människors tilltro till staten och försvårar för företag, som redan har stora konkurrensnackdelar på grund av de långa avstånden och den glesa befolkningen.
Det blir ännu svårare att locka andra att flytta in till byarna och etablera sig där, om all samhällsservice finns i en annan kommun kanske tio mil eller längre bort. För samhällsutvecklingen är det viktigt att det finns en blandad arbetsmarknad även i Norrlands inland.
För att åstadkomma detta krävs det rejäla regionalpolitiska satsningar. Det handlar om förutsättningar för tjänsteföretag att kunna etablera sig i inlandet, men också att lokalisera statlig verksamhet till Norrlands inland. Då många myndighetskontakter förutsätts skötas med hjälp av modern teknik, borde det vara lika enkelt för boende i större städer att kontakta myndigheten i glesbygd än vice versa.
Hela Sverige blir förlorare om inte hela landet utvecklas, avveckling leder inte till utveckling.