Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att säkra en framtida gruvnäring i Sverige.
Sverige har Europas största järnmalmstillgångar och är Europas största leverantör av järnmalm. Sverige är också en av Europas ledande producentländer av guld, koppar, bly, zink och silver. Dessa naturresurser utgör inte bara en viktig del i den lokala och regionala ekonomin utan ger också betydelsefulla bidrag till den nationella och globala ekonomin.
För att vi även i framtiden skall ha en möjlighet att behålla vår position som en stor leverantör av mineraler måste förutsättningarna för prospektering vara goda. Följande förslag har framförts av Projektet ”Bergskraft Bergslagen” som har Ljusnarsbergs kommun i norra Örebro län som projektägare. Verksamheten är huvudsakligen skattefinansierad genom deltagande av bl.a. 13 kommuner, fyra län, arbetsförmedlingen, Örebro universitet, fyra sparbanksstiftelser och EU:s strukturfonder inom östra och norra Mellansverige.
Projektet har som övergripande mål att skapa tillväxt i Bergslagsregionen genom aktiviteter inom bergsbruk och bergsbruksrelaterat miljöarbete. De skulle om de genomfördes förmodligen öka antalet intresserade prospektörer och framför allt förbättra förutsättningarna för framtida fynd och gruvbrytning. För att stärka gruvnäringen bör regeringen överväga en översyn där bland annat följande punkter uppmärksammas:
Finansieringsformerna för nationell mineraljakt bör ses över. Ett problem idag är det ekonomiska beroendet av kommunala anslag eller länsanslag. Verksamheten ska vara nationell och inte som nu halvregional/regional
SGU:s geoinformations tillgänglighet för allmänhet och näringsliv måste analyseras. Hur mycket ska allmänhet och näringsliv betala? Ska informationen vara gratis eller ska en låg avgift utgå?
Företag inom gruv- och metallbranschen har i dag ett stort behov av kompetent personal både för produktion och forskning. Därför behövs ökade insatser för att attrahera ungdomar till natur/teknikutbildningar på gymnasie- och universitetsnivå. Dessutom är behovet också stort av en kraftfull satsning på forskning inom ”ekonomisk geologi”. Sverige hade en gång tätpositionen inom ekonomisk geologi och till exempel metallurgi men har tappat mycket mark under de senaste 40 åren.
Prospektering kräver att man tillfälligt kan köra ute i terrängen med bland annat fyrhjulsdrivna fordon, borrmaskiner och motorcyklar. I dagsläget har vi genom terrängkörningslagen ett generellt förbud mot sådan trafik. Regeringen bör överväga om terrängkörning i samband med prospektering ska likställas med och omfattas av samma eller liknande regler som skogsbruket.