Motion till riksdagen
2008/09:N404
av Fredrik Lundh m.fl. (s)

Norrbotten som försöksregion för energiomställning och som Testplats Botnia


s25009

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Norrbotten som testregion för energiomställning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Testplats Botnia.

Motivering

Klimatet på jorden har alltid växlat men idag är det uppenbart att vi människor har en stor påverkan på de klimatförändringar som nu sker på ett mycket dramatiskt sätt. Vi är övertygade om att Sverige kan gå före och helt bryta oljeberoendet och minska utsläppen med 40 procent fram till 2020. Det behövs ett brett investeringsprogram för att bryta oljeberoendet, höja energieffektiviteten och öka produktionen av förnybar energi.

Inte minst Norrbotten har unika förutsättningar, både vad gäller teknisk kompetens, forskning och företag och stora outnyttjade alternativa energitillgångar, att vara en testregion där omställningen sätts i fokus.

Testverksamheten i Norrbotten är redan i dag omfattande inom bland annat bil och bilkomponenter, flyg och robotsystem samt tåg och tågkomponenter. Denna erfarenhet, våra unika förhållanden och väl utvecklade kompetens vill vi nu använda när det gäller forskning, utveckling och testverksamhet kring energiomställningen men också för fortsatt teknikutveckling. Det stärker Norrbotten och det stärker Sverige.

Regionens styrka är den bredd man har i produktion, FoU, utbildning och tillgång på råvaror. Det gäller bland annat vattenkraft, biobränslen, geovärme/geokyla, solenergi och vindkraft. Luleå tekniska universitet och forskningsinstitut driver högteknologisk forskning och utveckling inom energiområdet. Samtidigt finns många processindustrier med stor energiförbrukning i länet. I arbetet med energiomställning är därför samverkan mellan industri, universitet och samhälle nödvändig och också redan väletablerad och väl fungerande i Norrbotten.

Vi vill att Norrbotten får en ledande roll i detta arbete och att ett centrum för energi inrättas på Luleå tekniska universitet.

Norrbotten som testplats

Norrbotten har unika förutsättningar att stärka sin position inom testverksamheten med ett klimat idealiskt för världens produkttillverkare och deras testverksamhet. Förutom klimatet kan vi uppvisa en rad stora fördelar bland annat genom det geografiska läget, glesheten, ett ypperligt bredbandsnät samt ett rikt system med mindre vägar. Vi har byggt upp en bred kompetens med duktiga entreprenörer och är internationellt etablerade inom bil- och komponenttestverksamheten. Forskning och utveckling inom området måste stärkas. Norrbotten har sammantaget möjlighet att bli ett internationellt centrum både inom civil och militär testverksamhet.

På en mängd olika områden finns en stor potential och behov av tester och övningar. Exempel på dessa är solenergi, byggnadsmaterial, skyddsutrustning, medicinteknisk utrustning, försöksodlingar i subarktisk miljö, läkemedel, kläder, digitala testbanor, vibrationsmätningar på maskiner och fordon, översvämningar och brand. Vi ser vidareutvecklingen av testverksamheterna som en av de viktigaste faktorerna för Norrbottens tillväxt.

Med en medveten och målinriktad satsning blir Norrbotten och hela Norrlands inland en av världens viktigaste och mest framstående regioner för både civila och militära tester. Det finns en rad spännande och viktiga utvecklingsmöjligheter:

Vidselbasen med ett avlyst flygområde stort som Blekinge är i vissa stycken en outnyttjad resurs och kan med sitt fria luftrum och stora provområde kombinerat med kvalificerad personal bli Europas främsta militära provområde.

Vårt kalla klimat, tillgången till Malmbanan, som har ett av de högsta tillåtna axeltrycken i Europa (30 ton) och möjligheten att nyttja Inlandsbanan, ger oss goda förutsättningar att vidareutveckla den testning av tåg och tågkomponenter som redan pågår i Norrbotten.

I och med de stora glesbefolkade arealerna finns potential att på ett unikt sätt testa bland annat signal-, radio- och mobilsystem i ett helt ”tyst” område utan några övriga störande signaler.

Gruvgångar kan även användas som miljö för övning i släckningsarbeten vid bränder i väg- och järnvägstunnlar. Att kunna hantera en tunnelbrand, ett attentat eller sabotage i t.ex. kollektivtrafiken är en säkerhets- och sårbarhetsfråga som inte kan övas nog.

Testplats Botnia är ett begrepp för en test- och övningsverksamhet som har unika möjligheter att kunna generera ökad sysselsättning i regionen. Vi vill att robotfälten i Norrbotten ges ett tydligt uppdrag och resurser för att samordna och marknadsföra Testplats Botnia internationellt.

Stockholm den 1 oktober 2008

Fredrik Lundh (s)

Kristina Zakrisson (s)

Lars U Granberg (s)

Maria Stenberg (s)

Leif Pettersson (s)