Motion till riksdagen
2008/09:N402
av Anders Åkesson och Roger Tiefensee (c)

Elkabel till Gotland


c457

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att via ökad överföringskapacitet möjliggöra en kraftfull utbyggnad av elproduktion på Gotland.

Motivering

Gotland har höga ambitioner och goda förutsättningar att bli självförsörjande på miljövänlig energi. Regionalt har man satt målet att bli helt självförsörjande på energi till år 2025. För att detta skall vara möjligt krävs många olika insatser. Den överlägset viktigaste insatsen för att uppnå målet blir att utnyttja öns stora potential att producera elkraft ur vind.

Gotlands kommun har beslutat att som ett regionalt mål skapa förutsättningar att producera 2,5 TWh/år el ur vindkraft år 2025. Dessutom bedöms olika till havs lokaliserade vindkraftsprojekt i anslutning till Gotland kunna bidra med ytterliggare ca 1,5 TWh vindel. Sammantaget innebär detta att Gotland kan komma att stå för drygt 10 % av det av regering och riksdag uppsatta målet att inom landet producera 30 TWh elkraft ur vindkraft.

Sett i ett samlat perspektiv har Gotland mycket bra förutsättningar för vindkraft. Gotland har Sveriges bästa vindlägen, det finns etablerade exploatörer och även finansieringen av en storskalig utbyggnad är säkrad. Planläget är bra eftersom en ny översiktsplan som möjliggör ökad vindkraftsproduktion är under framtagande under innevarande år. Samtidigt finns det en stor acceptans hos befolkningen för vindkraft, redan idag finns det 160 vindkraftverk, och ca 3 000 gotlänningar äger vindkraftsandelar. Högskolan på Gotland är en av fyra nationella noder i det nationella Nätverket för vindbruk.

För att komma vidare i Gotlands vindkraftsutveckling fordras förstärkta möjligheter till överföring av elektricitet till fastlandet. Elnätet på Gotland är idag förbundet med fastlandet i Västervik via 2 stycken 160 MW kablar. För att kunna bygga ut enligt ovan angivna planer fordras en samlad överföringskapacitet om ca 1 000 MW. Ett alternativ till fastlandsförbindelse kan vara att ansluta Gotland till någon av de överföringskablar som planeras mellan Skandinavien och Baltikum.

Gotland kan bidra till att försörja sin omvärld med miljövänlig elkraft. Gotland kan på ett kraftfullt sätt bidra till att nå målet om den koldioxidminskning som EU slagit fast. Men för att detta skall vara möjligt fordras att den idag begränsade överföringskapaciteten löses via en ny elkabel.

Stockholm den 2 oktober 2008

Anders Åkesson (c)

Roger Tiefensee (c)