Motion till riksdagen
2008/09:N394
av Irene Oskarsson och Stefan Attefall (kd)

Kreditgarantiföreningar (KGF)


kd599

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen aktivt ska arbeta för att utveckla KGF:s möjligheter att vara ett viktigt instrument i arbetet med att stödja småföretagare.

Motivering

Småföretagarna, det vill säga företag med mindre än 50 anställda, omfattar över 90 procent av alla företag i Sverige och dominerar de flesta branscher. Entreprenörskap genom start av nya företag och utveckling av mindre företag är alltså avgörande för sysselsättningen och ekonomisk tillväxt.

Tillgången till finansiering är en viktig aspekt för att främja entreprenörskap. Små och medelstora företag behöver pengar för att starta, växa och förändras.

Ett växande problem för många små och mindre företag är tillgång till kapital för utveckling. Tydligt blir dessa problem vid start, expansion och generationsskifte/ägarbyte. Unga, kvinnor och företagare med utländsk bakgrund är exempel på grupper av människor som generellt har svårare än andra att finansiera utvecklingen av sina företag.

Tillgången till riskkapital lyfts ofta fram som en föresättning för entreprenörskap. Om vi definierar riskkapital = delägarkaptial/aktiekapital så innebär det dock att den som går in med kapital i ett litet företag fort blir huvudägare. En företagare som har ett aktiekapital på hundratusen kronor blir i praktiken av med ”sitt företag” om en utomstående aktör går in med nytt kapital i företaget. Det vill inte de flesta företagare.

Det är därför det är så viktigt att det finns bra lånemöjligheter även för små företag. Med det regelverk som i dag styr bankernas bedömningar är det ibland svårt att klara möjligheten att via banklån finansiera företag fullt ut. En väg att förbättra lånemöjligheten för företag är att stödja utvecklingen och uppbyggnaden av kreditgarantiföreningar.

Runt om i världen och inte minst i Europa finns garantiverksamhet. År 1842 började den första föreningen i Belgien och kom igång i stor skala efter andra världskriget i till exempel Italien och Frankrike. Engagemang både från näringslivet och från staten har varit framgångsfaktorer.

I Sverige har kreditgarantiföreningar etablerats de senaste åren men är fortfarande att betrakta som små och nyetablerade. Kreditgarantiföreningarnas syfte är att genom garantier/borgen, rådgivning och mentorskap stärka framförallt de små och medelstora företagen. Målet för föreningarna är att erbjuda kreditgarantin för lån i bank.

Kreditgarantiförening Sverige har idag avtal med Europiska Investeringsfonden (EIF) som garanterar förluster över 15 miljoner och ger KGF-systemet bästa rating på utställda garantier. För bankerna innebär det att lägsta ränta kan tas ut på lån garanterade av KGF.

Kreditgarantiföreningarna arbetar främst med lokalt kapital, ofta är det fackliga organisationer och företag som valt att gå in med insatser i föreningarna.

Elva regionala kreditgarantiföreningar samt en branschspecifik förening har för närvarande en operativ verksamhet, det vill säga har beviljat och ställt ut garantier för lån. Dessa föreningar ingår i Kreditgarantiförening Sverige, SKGF. Hitintills har cirka tvåhundra företag fått garantier beviljade och utställda. Ytterligare sju kreditgarantiföreningar är under uppbyggnad. Övre Norrlands kreditgarantiförening har en egen modell för verksamheten men är inte medlem i SKGF. Genom Nuteks program för kreditgarantiföreningar har flertalet av föreningarna haft ett stöd för att starta verksamheten. Processen att nå en etablering av verksamheten tar tid och flera föreningar har idag stora problem att klara uppställda mål på grund av bristande resurser.

Statliga medel behövs för att finansiera utvecklingsprojekt och kan komplettera medel från EU och regionala finansiärer. På så sätt växlas insatta medel upp på ett resurseffektivt sätt.

Särskilda EU-medel finns också för att bygga upp revolverande fonder för kreditgarantier. Villkoret är också här att svensk offentlig finansiering medverkar. EU satsar alltså offensivt och vi borde kunna ta tillvara dessa satsningar för att utveckla företagande i Sverige. Många länder tar redan vara på dessa möjligheter fullt ut.

Sammanfattningsvis kan sägas att kreditgarantiföreningar: Underlättar för små företag vid expansion. Sänker tröskeln för nyföretagande. Ger stöd för kvinnor, unga och nysvenskar. Tillvaratar EU-satsningar på företagande. Stimulerar regional utveckling. Engagerar företagare och näringsliv.

Stockholm den 6 oktober 2008

Irene Oskarsson (kd)

Stefan Attefall (kd)