Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder mot kartelliknande effekter i Stockholmsområdet för biogaspriser.
Biogasen är det bästa miljöalternativet som bränsle för bilar. Man kan dock bli förvånad över prisvariationerna i Stockholmsområdet. Sådana variationer förekommer i mycket liten utsträckning i övriga landet. Där det finns kommersiella biogasleverantörer i övriga landet ligger priset runt 10 kr/m³ (där kommunerna är intressenter är det ännu lägre, ca 8 kr/m³, men det är förstås inte rättvisande att jämföra med). Man kan konstatera att det i Stockholmspriserna finns en tydlig samvariation med bensinpriset, tidvis har priset per kubikmeter i Stockholmsområdet legat 2 till 2:50 kr över övriga landet. Alltså skapas övervinster tack vare bensinprisets variation oavsett vilka kostnader producenter och distributörer har för framställning och distribution och rimligt vinstbehov.
Biogas är befriad från punktskatt till skillnad från bensin. Det finns förstås ett syfte med detta, nämligen att stimulera konsumenten att gå över till biogas. Men genom att prisbilden i Stockholmsområdet är kopplad till bensinpriset uppstår närmast en kartelleffekt. Det är oacceptabelt och med agerandet missar producenter och distributörer själva poängen med skattebefrielsen av biogasen.
Nu hävdas det att biogaspriset i Stockholm i stor utsträckning beror på att det varit brist på biogas och det har styrts av leverantörernas villkor. Dessa påstås ha velat koppla biogaspriset till bensinpris för att de tror på bäst prisutveckling där. Därmed är det – om detta stämmer – för distributörer inte möjligt att köpa biogas till någon typ av produktionskostnadspris. Uppgifterna tyder på att dessa Stockholmspriser på biogas motsvarar cirka 90 procent av bensinpriset.
Vi lever i en marknadsekonomi som bara delvis är reglerad. Det är naturligt att priserna styrs av utbud och efterfrågan. Ett sådant system förutsätter dock att det finns en rimlig konkurrens. Någon sådan finns inte i Stockholmsområdet. I huvudsak är nuvarande distributör en faktisk monopolist. Riksdagen har beslutat att gynna biogasen genom utebliven beskattning i syfte att öka dess attraktionskraft och därmed få en kraftigt positiv effekt på miljön. Det faktiska agerandet i Stockholmsområdet motverkar denna inriktning genom ett prissättningssystem som har kartelliknande effekter. Regeringen bör uppmärksamma detta och försöka få till stånd branschöverenskommelser så att sådana effekter kan undanröjas. Om detta inte lyckas bör regeringen överväga lagstiftning på området. Detta bör ges regeringen till känna.