Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ny vattenkraft och torv inte ska tilldelas elcertifikat.
Sedan år 2003 finns ett system med elcertifikat i Sverige. Elcertifikatssystemet är ett lagstadgat och marknadsbaserat stödsystem som, på ett kostnadseffektivt sätt, ska öka elproduktionen från förnybara energikällor såsom vind, sol, biobränsle, småskalig vattenkraft, vågkraft, geotermisk energi och energi från torv. Målet är att användningen av el från förnybara energikällor ska öka med 17 Twh från 2002 års nivå till år 2016. Elcertifikatssystemet pågår till och med 2030.
Principen bygger på att det finns en säljare och en köpare av elcertifikat samt att handel sker mellan dessa. Godkända producenter av förnybar el får ett elcertifikat för varje producerad megawattimme el av staten. Elleverantörer är skyldiga att, enligt lagen om elcertifikat, köpa elcertifikat motsvarande en viss andel av fakturerad elförsäljning, en så kallad kvotplikt. På så sätt skapas en efterfrågan på elcertifikat och producenter av förnybar el får en extra inkomstkälla. Varje år ska elleverantörerna deklarera och lämna in elcertifikat motsvarande kvotplikten. Priset bestäms på marknaden för elcertifikat. Sedan systemet startade har det genomsnittliga priset varierat mellan 150 och 250 kronor/MWh. Under år 2007 producerades 12,7 Twh förnybar el inom elcertifikatssystemet. Biobränslen dominerar elproduktionen inom systemet men vindkraften ökar mest. Resultatet år 2007 är i takt med riksdagens målsättning om en ökning av elproduktionen från förnybara energikällor. Hittills har den förnybara elproduktionen i Sverige ökat med 6,2 TWh sedan år 2002. Sedan elcertifikatssystemet startade har det byggts nya anläggningar med en förväntad produktion av förnybar el på omkring 2,1 TWh per år. Inklusive torv producerades 13,3 TWh el inom elcertifikatssystemet 2007. Elproduktionen från biobränslen fick 68,3 % av alla tilldelade elcertifikat, vatten 16,5 %, vind 10,8 % och torv 4,4 %.
Den pågående uppvärmningen av jorden som pågår aktualiserar frågan om vilken energimix som vårt land ska satsa på inför framtiden. I denna motion föreslår Miljöpartiet följande ändringar i regler för elcertifikat:
Brytning av torv, ett fossilt bränsle, ska inte ges elcertifikat.
Den borgerliga regeringen ändrade i reglerna för elcertifikat häromåret så att även ny vattenkraft ingick och blev berättigad till elcertifikat. I diskussionen framhölls från förespråkarna för denna ändring att enbart miljövänlig småskalig vattenkraft som inte påverkar biologisk mångfald skulle komma ifråga för certifikaten. Men vårt statliga bolag Vattenfall har tvärtom planerat för storskaliga ingrepp i den svenska fjällvärlden, Europas sista vildmark med helt unika värden! I framtiden kommer natur- och kulturturismen i området att generera stora värden för bygdens folk. Men statliga Vattenfall vill spränga en tunnel under Marsfjället i Vilhelmina kommun. Man vill överföra vatten från Vojmån till kraftverket vid Stalon. Vojmån är idag en viktig pulsåder genom fjäll och skogsland. Här finns strömstare, flodpärlmussla och uttern leker i de vinteröppna forspartierna. Vojmån är känd för sin grova harr och här finns även ett litet relikt bestånd med grov öring. Vårflödet i naturligt forsande älvar för med sig frön och näring som är livgivande och ger en rik biologisk mångfald i strandzonerna. Vattenfalls planer leder till att vårflödet stryps och den breda älven förvandlas periodvis till en bäckfåra. Det blir en stenöken ut till vattenfåran.
Vattenfall erkänner att växt- och djurlivet påverkas negativt av föreslagen åtgärd. Man säger att strypningen av vattnet i Vojmån och överföringen till Stalons kraftverk ska ske genom ”miljövänlig utbyggnad”. Vad gäller konsekvenserna så har man inte anlitat någon utomstående biologisk expertis. Man har istället själv gjort en studie tillsammans med Vilhelmina kommun.
En folkomröstning om ja eller nej till överföringen av Vojmåns vatten till Stalons kraftverk kommer att äga rum i Vilhelmina kommun 16 november 2008. Vattenfall utlovar inför folkomröstningen satsningar i Vilhelmina kommun på cirka 40 miljoner kronor! Enligt uttalande av Nils Andersson, Senior Advisor vid Vattenfall Norden (radioprogrammet Naturmorgon 5/7 2008) kommer dessa medel delvis från de inkomster från elcertifikat som överföringen till Stalons kraftverk inbringar!
Vattenfall anger själva att utbyggnaden ger 150 gigawattimmar ny el. Det finns en mycket stor potential vad gäller elsparande och eleffektivisering inom industri, transport, bostäder. Det finns även en viss ytterligare potential för biobaserad energitillförsel.
Energimyndighetens förslag till nytt planeringsmål för vindkraften år 2020 anger 30 TWh vindkraft vid detta datum. Förslaget har varit ute på bred remiss. Naturskyddsföreningen är i sitt yttrande positiv till det nya planeringsmålet men kräver för att kunna tillstyrka planeringsmålet att bland annat alla lagskyddade områden och andra ”stoppområden” till exempel med hotade rovfåglar helt undantas från vindkraft. Det är sammanfattningsvis inte något problem att klara svensk energiförsörjning utan tillskott av ny naturförstörande vattenkraft!
Miljöpartiet har förut i olika sammanhang påpekat att torv är att anse som ett fossilt bränsle och därför inte ska tilldelas elcertifikat.
Torven har ju skapats under tusentals år. Myrarna med sin myllrande mångfald är även våra sista intakta orörda ekosystem. Vid torvbrytning förvandlas områden till sterila månlandskap. Naturvårdsverket säger att torvbrytning i allt väsentligt är att likställa med användning av fossila bränslen och ingen förnybar resurs. Institutet för vatten och luftvårdsforskning (IVL) säger att brytning och förbränning av torv har en växthusgaseffekt i paritet med fossila bränslen under minst 50–200 år. Naturskyddsföreningen säger nej till torvbrytning och hänvisar bland annat till Naturvårdsverkets och IVL:s uppfattning.
Mot bakgrund av det ovan anförda bör riksdagen ge regeringen tillkänna som sin uppfattning att ny vattenkraft och torvbrytning inte ska tilldelas några elcertifikat.