Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbättrad innovationsfinansiering.
Svenska innovatörer utanför högskolesystemet har hittills begränsats av att många projekt varit svåra eller omöjliga att finansiera. Även i de fall statliga medel funnits tillgängliga har det krävts att innovatören själv eller via bolag och medfinansiärer kunnat ha möjlighet att finansiera 50 procent av projektets kostnader. Innovatörer inom högskolesystemet har däremot haft andra möjligheter till finansiering beroende på finansieringssystemets utformning.
Den nya förordningen SFS 2008:761 om statligt stöd till forskning och utveckling samt innovation inom energiområdet möjliggör bidrag till små och medelstora företag om 70, 80 eller i vissa fall upp till 100 procent av kostnaderna.
Detta är mycket välkommet eftersom medlen kan väntas ge väsentliga samhällsekonomiska effekter. Det är lätt att glömma bort att mindre företag utgör en avsevärd andel av ekonomin och är en förutsättning för att större företag skall utvecklas. Värt att notera är
Endast 20 procent av samtliga nya teknikbaserade företag är avknopp-ningar från universitet och högskolor.
En studie som ITPS genomförde 2005 av ett stort antal företag som startats upp av akademiker visar att få av dessa företag växer.
Effekten av den nya förordningen torde dock komma att motverkas av att berörda myndigheter har ringa erfarenhet av omfattande projekt från små innovationsföretag. De berörda myndigheterna har emellertid stor erfarenhet av att hantera ansökningar från stora företag och högskolor.
Eftersom det är ovanligt att mindre företag av egna medel kan avsätta 50 procent av kostnaderna och samtidigt kunna lägga ned tid på att formulera ansökningar avstår många helt sonika från att lämna in en ansökan. Antalet ansökningar kan därmed betraktas som i underkant. Mörkertalet är troligen stort.
Ytterligare en konsekvens av bristande och ringa erfarenhet bland myndigheternas handläggare är att de inte utvecklat en förmåga och kompetens att bedöma ansökningar från mindre företag. Detta har tydligt framgått av Vinnovas “Forska och Väx”, där det visar sig att också börsbolag ingår bland anslagsmottagarna, vilket inte kan sägas ha varit det primära syftet.
Det finns därför anledning att begära en rapport år 2009 om hur berörda myndigheter implementerat de nya reglerna samt att därefter omarbeta regelverket så att det stöder utveckling, uppfinnande och innovationer i syfte att ge enskilda uppfinnare och mindre företag större möjligheter att utveckla idéer som kan leda till framgångsrika företag.