Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av stabila villkor för produktion och utveckling av biodrivmedel.
Vi kan med glädje konstatera att det finns en bred politisk enighet kring att bryta transportsektorns beroende av klimathotande och allt dyrare fossil energi, likaså en övertygelse om att detta är möjligt genom effektivare fordon och transportsystem som utnyttjar förnybara drivmedel. Sverige ligger i framkant inom området förnybara bränslen såväl vad gäller användning och produktion som utveckling av ny teknik. Den produktion som vi idag har inom landet i form av etanol, RME och biogas står sig vad gäller miljöprestanda mycket väl vid en internationell jämförelse. Och våra forskningsrön och pilotanläggningar för nästa generation biodrivmedel uppmärksammas världen över. Än mer glädjande är därför budgetpropositionens förslag om ytterligare satsningar på bland annat demonstration och kommersialisering av ny teknik för förnybar energi. Det är helt i linje med vad som behövs för att skapa ett uthålligt energisystem och stärka den svenska industrins konkurrenskraft.
Det är viktigt att regeringens förslag om att redan från den 1 januari 2009 ändra skatte- och tullvillkoren för den låginblandningsetanol som idag dominerar den svenska biodrivmedelsmarknaden inte bromsar biodrivmedelsbranschens positiva utveckling. För att industrin ska våga satsa på ny teknik för förnybar energi krävs inte bara statligt stöd av de slag som propositionen innehåller utan också stabila spelregler och stabila marknadspriser.
Vi är positiva till ett ökat internationellt handelsutbyte också med förnybar energi och anser att dagens handelshinder i energisektorn successivt ska avvecklas. Vi ser det som positivt att regeringen arbetar för detta inom EU och förutsätter att ändringarna genomförs samordnat med övriga medlemsstater.
Samtidigt uppfattar vi att dagens svenska skatte- och tullregler inte på något sätt har hämmat den internationella handeln med etanol och andra biodrivmedel. Tvärtom har Sverige såväl i ett europeiskt som internationellt perspektiv en hög importandel samtidigt som det funnits incitament att forska, utveckla och producera i Sverige. Det är viktigt att denna balans bibehålles. Inte minst gäller det möjligheterna för de fattigaste utvecklingsländerna som har tullpreferensavtal med EU att fortsätta att exportera biodrivmedel till Sverige och andra EU-länder.
I propositionen anges att regeringen avvaktar med att föra in generella regler om skattebefrielse för biodrivmedel i svensk lagstiftning till dess det är klart vad som blir resultatet av förhandlingarna kring EU:s bränslekvalitetsdirektiv. Vidare avser regeringen att undersöka olika alternativ för att fortsatt ge svensk etanolproduktion stabila förutsättningar samt att skyndsamt utreda förutsättningarna för att öka andelen förnybart bränsle och utreda ett kvotsystem. Vi välkomnar dessa initiativ och vill betona vikten av att de olika åtgärderna samordnas i tid och räckvidd.