Motion till riksdagen
2008/09:N373
av Kent Persson och Lena Olsson (v)

Statlig service och sysselsättning


v511

1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att effekterna av utlokalisering av myndigheters verksamheter till mindre orter bör studeras närmare.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inför beslut om statlig förändring av myndigheters verksamhet ska en dialog föras med de kommuner och länsstyrelser som är berörda av omorganisationen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att beslut om förändring ska föregås av en konsekvensanalys utifrån ett landsbygdsperspektiv.

2 Bakgrund

Den statliga servicen är under omvandling genom dels en privatisering av verksamheter, dels att funktioner omvandlas genom den tekniska utvecklingen. Ett exempel är Postens omvandling och införandet av privata Postombud, införandet av Internetbetalning och betalkort som gör det ”onödigt” att besöka en bank eller en post. Man kan utföra dessa tjänster hemifrån när som helst på dygnet. Detta upplevs av många som en klar förbättring. Det har lett till att effektiviseringar inom statlig verksamhet varit möjlig samt att personalrationaliseringar kunnat ske.

Den tekniska utvecklingen har underlättat omorganisation och centralisering av statlig verksamhet. Det har inneburit att större regioner har bildats. Att förändringar och centralisering av myndigheter inte har föregåtts av dialog med vare sig länsstyrelse eller berörda kommuner är anmärkningsvärt. Länsstyrelsen är trots allt regeringens förlängda arm i län och regioner och borde ha en samordningsfunktion över de statliga verksamheterna.

Förändringar av statliga företag och statlig myndighetsverksamhet inriktad på mer centralisering t.ex. post, apotek, arbetsförmedling m.fl. har inneburit en försämrad service och minskad sysselsättning på mindre orter i landsbygd. Det finns dock undantag och exempel på att införande av ny teknik ger möjligheter till utlokalisering av jobb och service till mindre orter och därför borde studeras närmare. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Vi menar att inför varje beslut om strukturförändringar av statliga myndigheters verksamhet ska en dialog föras med respektive länsstyrelse och berörda kommuner. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Beslut om förändring ska alltid föregås av en konsekvensanalys ur ett landsbygdsperspektiv. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 6 oktober 2008

Kent Persson (v)

Lena Olsson (v)