Motion till riksdagen
2008/09:N372
av Anne Marie Brodén (m)

Kvinnliga företagare


m1991

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fler kvinnliga företagare.

Motivering

Företag skapar jobb, trygghet, välstånd och ekonomisk tillväxt. Det är framgångsrika och välmående företag som lägger grunden för ett framgångsrikt och välmående samhälle.

Trots att vi lever i ett mycket jämställt land, är det dock fortfarande så att bara 28 procent av småföretagarna är kvinnor – vilket gör oss till ett av de sämsta länderna i Europa. Det kan bero på att Sverige är ett klassiskt storföretagarland, och storföretagen föder underentreprenörer som normalt inte verkar i branscher där kvinnor finns.

Det finns därför helt klart behov av privatiseringar inom traditionella kvinnobranscher, såsom vård, skola och omsorg. Individer startar företag inom branscher som de har erfarenhet av, och det är därför naturligt att fler kvinnor skulle starta företag om man öppnade upp exempelvis offentlig verksamhet.

En stor andel kvinnor jobbar inom vård och omsorg, och 36 procent av dem skulle vilja starta företag inom sin bransch. Regeringens startlag är ett viktigt steg på väg för att underlätta för fler företagare inom vård och omsorg, men fortfarande kan den regionala politiken vara ett hinder.

Kvinnliga företagare har också en stark ställning inom den privata tjänstesektorn, särskilt när det gäller tjänster som inte säljs till företag. Det är därför glädjande att regeringen genomför ett skatteavdrag för de tjänster av denna typ som utförs i hemmet.

Lågt kvinnligt företagande betyder i längden en förskjutning av både resurser och makt bort från kvinnor. Genom att öka andelen kvinnliga företagare skulle fler förfoga över den makt, det inflytande och de resurser som kommer av att leda ett framgångsrikt företag. Det är även bevisat att företag med bred mångfald, bland annat könsmässigt, är mer lönsamma än andra. Ökat entreprenörskap bland svenska kvinnor skulle helt enkelt kunna öka både graden av jämställdhet och välstånd i Sverige.

Därför är det av yttersta vikt att regeringen ständigt har kvinnligt företagande i tankarna och kommer med förslag på åtgärder för att ta bort eventuella hinder som fortfarande kan finnas för kvinnor att starta företag.

Stockholm den 2 oktober 2008

Anne Marie Brodén (m)